Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve araştırma Hastanesi acil servisine başvuran adli vakaların sosyodemografik, epidemiyolojik ve klinik sonuçları açısından retrospektif analizi
- Tez No: 440499
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR LÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Adli olgu, adli rapor, acil servis, forensic case, medicolegal reports, emergency department
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada, bölgemizdeki en önemli merkez konumundaki bir üçüncü basamak hastanesi acil servisine başvuran adli nitelikli olguların demografik ve epidemiyolojik özelliklerini ve düzenlenen adli raporlardaki hata ve eksikliklerin belirlenmesini amaçladık. Geriye dönük olarak yapılan bu çalışmaya acil servise 01.01.2014 - 31.12.2014 tarihleri arasında başvuran ve adli rapor düzenlenen hastalardan, kayıtlarına ulaşılan adli nitelikli olgular dâhil edildi. Çalışmaya dâhil edilen 4300 adli nitelikli olgunun 3094' ü(% 72) erkekti. Adli nitelikli olgular kliniğimize % 10,1 ile en fazla temmuz ayında ve yaz mevsiminde % 28,9 başvurmuştu. Adli nitelikli olguların acil servis başvuruları en sık trafik kazası (% 43,4), darp (%30,5) ve intihar girişimi (%7,2) nedenli idi. İntihar girişiminin en fazla nedeni %86,4 ile ilaç alımı idi. İntihar edenlerin %75,3'ü 18-44 yaş grubunda idi. Acile başvuran adli olguların % 87,5'itaburcu edilirken, % 12,3'ü yatırıldı. Yatırılan hastaların %24,2'si ortopedi servisine yatırıldı. Hekimler, tedavisini üstlendikleri adli nitelikli hastalarının hak kaybına uğramamaları için adli sorumluluklarını yerine getirmelidir. Aksi halde ceza ve tazminat davaları ile karşı karşıya gelebilirler. Bu konuda farkındalığın artırılması için hizmet içi eğitimlerle hekimlerin adli görev ve sorumlulukları vurgulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to detect the mistakes and deficiencies of the forensic reports arranged and also aimed to detect demographic and epidemiologic features of the forensic cases applied to emergency service which is the most important center in our region as a tertiary care hospital. This retrospective study includes the forensic cases that could have been reached and resulted as forensic report amongs all of the emergency service applies between 01.01.2014 and 31.12.2014. 3094 (% 72) of 4300 forensic cases whom included in this study was male. Forensic cases generally applied to our clinic in July with the rate of %10,1 and as a season summer with the rate of%28,9. The most frequent cause of forensic case, applying to emergency service, was traffic accident (%43,4), assault (%30,5) and suicide attempt(%7,2). The most preferred way for suicide attempt was drug abuse (%86,4) %75,3, age of people who attempted suicide was between 18-44 years old. %87,5 of forensic cases applied to emergency service was discharged, %12,3 of cases was hospitalized. %24,2 of cases hospitalized was in orthopedics service. Doctors should make sure that the forensic patients they treat don't get any loss of right as their legal responsibility. Otherwise doctors could face penalties and law of torts. In order to increase the awareness of this subject, doctors' legal duties and responsibilities should be emphasized with in-service trainings.