Cumhuriyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu yabancı dil İngilizce II dersi öğretim programı hakkında öğretim elemanı ve öğrenci görüşleri
The views of instructors and students on Cumhuriyet University School of Foreign Languages English II course curriculum
- Tez No: 440551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce Dersi, Yükseköğretimde Yabancı Dil, Program Değerlendirme, Program Geliştirme, English Curriculum, Foreign Language in Higher Education, Curriculum Development, Curriculum Evaluation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmanın amacı, Cumhuriyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından uygulanmakta olan İngilizce II dersi öğretim programı hakkında öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini 2014-2015 öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda görevli öğretim elemanları ve üniversitenin çeşitli bölümlerinde lisans düzeyinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada mevcut durumun ortaya konulması amaçlandığından betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmada veriler anket ve görüşme ile elde edilmiştir. Araştırmada dersi uygulayan öğretim elemanlarının tamamına (32) ve 233 öğrenciye anket uygulanmıştır. Görüşmeler ise rastgele belirlenen 8 öğretim elemanına uygulanmıştır. Anket formalarında kişisel bilgiler ve İngilizce dersi öğretim programının hedefler, içerik, öğretme-öğrenme etkinlikleri ve sınama durumlarına ilişkin 65 madde yer almaktadır. Anket maddeleri öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşlerini belirlemeye yönelik hazırlanmıştır. Görüşmeler ise öğretim programının planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin öğretim elemanlarının görüşlerinin saptanması amacıyla hazırlanmış altı soru üzerinden yürütülmüştür. Araştırmada hem nicel hem de nitel veriler elde edilmiş ve nicel verilerin çözümlenmesinde farklı analiz yöntemlerinden, görüşmelerden elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda, öğretmen görüşlerinden elde edilen bulgulara göre programın geneline ilişkin öğretim elemanı ve öğrenci görüşleri arasında anlamlı fark olmadığı ancak programın hedef dilde öğrencilerin konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerini geliştirmede yetersiz kaldığı ve ders süresinin öğrencilerin görüşleri üzerinde büyük etkisi olduğu anlaşılmıştır. Fakat öğretim elemanlarının mezun oldukları bölümlerin veya iş deneyimlerinin, görüşleri üzerinde bir etkisi olmadığı da ortaya çıkmıştır. Görüşmeler sonucunda ulaşılan bulgulara göre yüksekokul bünyesinde birbirleriyle koordineli faaliyet göstermesi gereken program geliştirme, materyal geliştirme ve ölçme-değerlendirme birimlerinin eksik olduğu anlaşılmış ve araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak bu kapsamda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the views of teaching staff and students about English II course curriculum which is implemented by Cumhuriyet University School of Foreign Languages. The cosmos of the research consists of 2014 - 2015 academic year instructors of Cumhuriyet University School of Foreign Languages and undergraduates students in various departments. The research is aimed to find out the current status; therefore, descriptive method is used. Research data were collected through questionnaires and interviews. In the research, a questionnaire is applied to all the teaching staff implementing the course (32) and to 233 students. The interviews were conducted with a random set of 8 instructors. In the questionnaire, there are 65 questions consist of personal information; aims, content, teaching-learning activities and testing cases of the English course. The survey materials were prepared to determine the views of lecturers and students. Interviews have been carried out on six questions prepared in order to determine the opinions of the teaching staff for planning, implementation, evaluation and development of the curriculum. Both quantitative and qualitative data were gathered in this study. In order to analyze quantitative data, various analyze methods were used, and to analyze qualitative data, which were reached through interviews, descriptive analyze method was practiced. At the end of the study, according to the data obtained from the opinions of teachers and students it is understood that there is no significant difference between their ideas on the curriculum in general; however, it is clearly seen that the curriculum is insufficient in terms of developing speaking, listening, reading, and writing skills in the target language, and the length of class time plays a great deal on the ideas of the students. It is also seen that there is no significant difference among the departments the instructors have graduated from and their work experience. According to the findings reached through interviews, it is seen that there are some lacking points in the areas of curriculum development, material development, and assessment and evaluation within the school. Several recommendations were made as a result of the research conducted.