Okul yöneticilerinin seçiminde kullanılan ölçütlere ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' opinions about criteria used in the elections of school principals
  1. Tez No: 440554
  2. Yazar: VEDAT KUŞKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN GÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yönetimi, Okul Yönetimi, Eğitim Sistemi, Yönetici Atama, Atama Kriterleri, educational administration, school administration, education system, principal appointment, criteria for appointment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırma; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul yönetimine atanacak kişilerin seçilmesindeki ölçütlere ilişkin öğretmen görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Tarama modeline göre yapılan bu araştırmada öncelikle literatür taraması yapılmış ve uzman görüşünden yararlanılarak“Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği”kriterleri likert tipi bir anket formuna göre uyarlanmıştır. Geliştirilen bu anket 2014/2015 Eğitim öğretim yılında Kayseri İli Kocasinan İlçesinde görev yapan 280 öğretmene uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 16 istatistik programı aracılığıyla ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda seçilecek yöneticilerin; en az ön lisans mezunu olması gerektiği, öğretmenlik deneyiminin olması gerektiği, yöneticilikten uzaklaştırmasına sebep olan adli bir soruşturma geçirmemesi gerektiği, müdür olarak atanabilmesi için en az sekiz yıl öğretmenlik tecrübesi olması gerektiği, müdür yardımcılığı için en az dört yıl öğretmenlik deneyimi olması gerektiği, yöneticiliğe atanacakların aynı okuldaki görev sürelerinin 4+4 yıl ile sınırlı olması gerektiği, yönetici sayısı üç ve daha fazla olan okullarda bir kadın yöneticinin olması gerektiği, sözlü sınavı değerlendirme komisyonunda uzman akademisyenlerin olması gerektiği, sözlü sınavda kamera kayıt sistemi olması gerektiği ve merkezi bir yazılı sınav sistemi olması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bununla birlikte yapılan istatistik sonucunda öğretmen görüşlerinin cinsiyet, yaş, branş, yöneticilik tecrübesi, görev yaptığı okul ve öğrenim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The current study was conducted in order to assess teachers' opinions about criteria used in the selections of the candidate school-principals who will be appointed for the administration of public schools under the ministry of Education. In the study, which was designed in survey method; first a literature review was done and criteria of“Principal Appointment Regulation of National Education Ministry”was converted into a Likert type form of expert opinions. This form was administered to 280 teachers who worked in Kocasinan District of Kayseri Province during 2014/2015 academic year. The data obtained from the forms were in detail analyzed with SPSS 16 statistical program. As study findings; the following results were obtained: the school principals to be elected should have at least associate degree, have teaching experience, there should not be any legal inquest against them that will cause dismissal from the office, they should have teaching experience of at least 8 years in order to be appointed as principal, they should have teaching experience of at least 4 years in order to be appointed as deputy principal, period of office at the same school should be limited to 4+4 years for those who are appointed as principal, there should be female administrators for the schools in which the number of administrators is 3 and over, there should be expert academicians in the assessing committee of the oral examinations, there should be video recording system in oral examinations and there should be centralized written examination system. Besides; as result of the statistical assessments, it was identified that teachers' opinions differed considerably in terms of sex, age, academic branch, administrative experience, type of the school in which they worked and educational status.