Reading The World Trade Center through David Harvey's tripartite framework on space-time
Dünya Ticaret Merkezini David Harvey'nin üç bölümlü zaman-mekan çerçevesi ile okumak
  1. Tez No: 440571
  2. Yazar: GÖZDE DAMLA TURHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURKAY PASİN, YRD. DOÇ. DR. ASLI CEYLAN ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Mimarlık, Economics, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Zaman-mekan kavramı, David Harvey, Dünya Ticaret Merkezi, 11 Eylül, Globalization, Space-time conception, David Harvey, World Trade Center, 9/11
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez, zaman ve mekan kavramlarını, çeşitli olayları ya da durumları içlerinde barındıran, birbirinden ayrı ve durağan konteynerler olarak ele almak yerine, çeşitli dinamiklerin küresel kent mekanındaki etkileşimlerinin kompleks ürünleri olarak ele almaktadır. Bu bağlamda, eleştirel coğrafyacı David Harvey'nin üç bölümden oluşan mekan-zaman anlayışının, New York'ta küresel bir iş merkezi olan Dünya Ticaret Merkezi'ndeki karşılığı, Dünya Ticaret Merkezi'nin yaşam süresi, 11 Eylül öncesi, 11 Eylül ve 11 Eylül sonrası olmak üzere üç farklı zaman aralığına bölünerek tartışılmaktadır. Dünya Ticaret Merkezi'ni Harvey'nin üç bölümden oluşan zaman-mekan anlayışı üzerinden okurken, 11 Eylül saldırılarının zaman-mekan bağlamında yarattığı değişimler, Harvey'nin üç bölümlü zaman-mekan çerçevesine dayanılarak oluşturulan yeni bir matriks üzerinden tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates space and time not as separate static containers for various events or situations; but as complex and interlinked products of the interactions between various dynamics in global urban space. In this context, the correspondence of the tri-partite space-time conception of critical geographer David Harvey are discussed at the World Trade Center in New York, a global business district, by dividing its lifetime into three different time domains: Pre-9/11, 9/11 and post-9/11. While reading the World Trade Center as a case study through David Harvey's tripartite framework, 9/11 attacks and its creation of alterations in the context of space-time is investigated through an originated matrix which is based on Harvey's tripartite framework on space-time.