İslami bankacılığın (Katılım bankacılığının) gelişimi ve performans açısından değerlemesi: Türkiye ve Malezya örneği
Islamic banking (Participation banking) development and performance evaluation: Turkey and Malaysia example
- Tez No: 440595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDA ORUÇ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: İslam Bankacılığının Gelişimi, Performans Değerlendirmesi, Finansal Oranlar, Karlılık Belirleyiciler, Bağımlı Değişkenler, İslamic Banking Development, Performance Evaluation, Financial Ratios, Profitability Determinants, Dependent Variables
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bankalar hiç şüphesiz ülkelerin ekonomisinde hayati bir rol oynar. Ekonominin istikrarı temelde bir ülke içinde bankaların iyi performansına dayanır. Çalışma 2000-2015 yılları arasında, iki farklı ülkede (Malezya ve Türkiye) bulunan İslami bankaların finansal performansını değerlendirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca bu iki ülkede bulunan 12 İslami bankadan elde edilen veriler kullanılarak banka karlılığı ile bankaya özgü ve makroekonomik özellikleri arasındaki ilişkiyi de araştırır. Çalışmada yapılan betimsel istatistiklere göre, Türk İslami bankalar Özsermaye Karlılığı ve Yönetim Kalitesi alanında daha iyi performans gösterirken, Malezya'daki İslami bankalar Aktif Kârlılık, Sermaye Yeterliliği ve Kazanç Kalitesi açısından daha iyi performans göstermektedir. Bu tez Sermaye Yeterliliği, Yönetim Kalitesi, Kazanç Kalitesi, Likidite, Banka büyüklüğü, Gayri safi yurtiçi hasıla ve Enflasyon Oranının temel Kârlılık Göstergeleri (Aktif Kârlılık ve Özsermaye Karlılığı) üzerindeki etkilerini ayrı ayrı araştırırken Eviewes programı versiyon 8.1 POLS (Pooled Ordinary Least Square) uygulanmıştır. Korelasyon ve regresyon analizleri da yapılmıştır. Ampirik sonuçlar ayrıca bu bağımsız değişkenlerin çoğunu kârlılık (bağımlı) değişkenlerinin üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that banks play a vital role in the economy of all countries. Stability of economy depends basically on banks' well-performance within a country. The paper analysis how bank characteristics and the overall financial environment affect the performance indicators of İslamic banks in Malaysia and Turkey from 2000 to 2015. Avariety of internal and external banking characteristics were used to predict profitability and efficiency. It also investigates the relationships between bank-specific and macroeconomic characteristics with the bank profitability by using data 12 İslamic banks from these two countries. According to the descriptive statistics in this research, İslamic banks in Turkey had performed better on the Return on Equity (ROE) and Management Quality (LDR); While the Malaysian İslamic banks had performed better on Capital Adequacy (TETA), Earning Quality (ERR) and Return on assets (ROA). With the help of Eviews program version 8.1, correlation and regression analysis were carried out to investigate the impact of Capital Adequacy (CAR), Management quality (LDR), Earning quality (ERR), Liquidity (LAR), Bank size (BSİZE), Gross Domestic Product (GDP), İnflation Rate (İNF) ve Dummy variable on major profitability i.e... Return on Assets (ROA) and Return on Equity (ROE). The empirical results had shown that, most of the independent variables have a strong impact on the profitability (dependent variables).