Türk katılım bankacılığının kurumsal performansı ve sürdürülebilir rekabetteki stratejik hedefleri; Türkiye uygulama örnekleri
Corporate performance of Turkish participation banking sector and strategic targets for sustainable comprtition; Turkey practies
  1. Tez No: 443575
  2. Yazar: YASİNCAN TANAYDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığını, kurumsal performans, sürdürülebilir rekabet
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Dünyada 60, Türkiye'de 30 yıllık geçmişe sahip olmasına rağmen, İslami bankacılık /katılım Bankacılığı alanında kurumsal performans analizleri ve stratejik hedefler konusunda çok az çalışma yapılmıştır. Literatürdeki bu eksikliği gidermek amacıyla bu çalışmada katılım bankalarının 30 yıllık süreçteki kurumsal performansları, sürdürülebilir rekabetleri ve Stratejik Hedefleri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, katılım bankacılığının tanımı yapılmış, nasıl ve hangi nedenlerle ortaya çıktığı irdelenmiş ve katılım bankalarının bankacılık faaliyetlerinde sıklıkla kullandığı finansal ürünler açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca katılım bankalarının sektör içindeki performansları finansal tablolar yardımıyla anlatılmış, katılım bankacılığının gelişimi için yapılan çalışmalarla birlikte çözüm yollarına değinilmiştir. Bu bilgiler ışığında 2025 yılı hedeflerine ulaşabilmek için ciddi bir kamu iradesine ve mevcut performansın arttırılmasına ihtiyaç olduğu, bu şartların gerçekleşmesi durumunda İslami bankacılığın/katılım bankacılığının bankacılık sektörü içindeki payının %13-%15 civarına yükselebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although it has 60 years of experience in the world and 30 years of experience in Turkey, there is limited studying about institutional performance analysis and strategic targets of Islamic/participation banking. In order to overcome the deficiency in the literature, we analyzed institutional performance, sustainable competition and strategic objectives of the participation banking in the period of 30 years in this study. In this regard, we firstly defined the participation banking, then discussed how and why they have emerged, and tried to explain financial products frequently used in the banking activities. We also expressed the performance of participation banking in the banking sector with financial tables, and discussed the solutions to develop participation banking. With this background, we concluded the study that participation banks need serious public will and to increase current performance in order to reach the goals of 2025; if this happens, Islamic/participation banking's rate may rise to around 13% -15% in financial sector. Kew Words: Participation banking, institutional performance, sustainable competition.