Hüzün turizmi katılımcılarının kişilik özellikleri, motivasyonları ve memnuniyetleri arasındaki ilişki
The relationships amongst personality features, motivation and satisfaction of dark tourism participants
- Tez No: 440635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM CABER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Hüzün Turizmi, Keder Turizmi, Sinop Tarihi Cezaevi Müzesi, Kişilik Yapısı, Motivasyon, Memnuniyet, Dark Tourism, Grief Tourism, Sinop Fortress Prison, Personality, Motivation, Satisfaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Hüzün turizmi katılımcılarının kişilik yapıları, motivasyonları ve memnuniyetleri arasındaki ilişkilerin tespit edilmesini amaçlayan bu çalışma kapsamında 2015 yılında Sinop Tarihi Cezaevi Müzesi'ni ziyaret eden kişilere anket uygulanmıştır. Değerlendirilmeye alınan toplam 342 anket neticesinde ziyaretçilerin kişilik yapısı, motivasyon ve memnuniyetleri arasındaki korelasyona ve etki düzeyine bakılmıştır. Yapılan analizlere göre kişilik yapısı ile motivasyon ve memnuniyet arasında düşük düzeyde ilişki bulunmuştur. Motivasyon ve memnuniyet arasında ise orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Kişilik yapısının, memnuniyet üzerinde düşük düzeyde (%7) etkisi bulunmuştur. Aynı şekilde motivasyonun memnuniyet üzerinde düşük düzeyde (%29,2) etkisi tespit edilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hüzün turizminin teorik çerçevesine, hüzün turizmi türlerine, hüzün turizmi ile ilgili ulusal ve uluslararası alan yazını taramasına ve dünya ve Türkiye'den önemli hüzün turizmi destinasyonları örneklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde motivasyon ve motivasyon teorilerine, kişilik ve temel kişilik teorilerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırmanın amacı, önemi, yöntemi, evreni, örneklemi, analizleri ve analizler sonucu elde edilen bulgular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study which aimed to identify the relationships amongst personality, motivaton and satisfaction of dark tourism participants, surveys were conducted to the visitors of Sinop Fortress Prison in 2015. As a result of collected totally 342 data, correlation and influence degrees between personality, motivation and satisfaction of participants were analyzed. According to analysis, a low level correlation between personality and motivation; as well as personality and satisfaction were found. At the same time a mid level correlation between motivation and satisfaction was obtained. It was identified that personality had a low level of influence (%7) on satisfaction. Similarly it was found that motivation has a low level of influence (%29,2) on satisfaction. This study consists of three sections. The first section contains the subjects; theoretical framework of dark tourism, types of dark tourism, national and international literatures about dark tourism, national and international dark tourism examples. In the second section, the subjects of motivation and motivation theories personality and basic personality theories were explained. The third section contains the subjects of study aim, importance, method, population and sample of research, analyses and findings.