Pedro Almodovar sinemasında toplumsal cinsiyet temsillerinin feminist/Queer film eleştirisi bağlamında çözümlenmesi
Gender representations in the cinema of Pedro Almodovar: An analysis through feminist/queer film analysis
- Tez No: 440655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL YAŞARTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Franco İspanyası, Toplumsal Cinsiyet, Feminizm, Queer, Film, Eleştiri, Franco Spain, Gender, Feminism, Queer, Film, Criticism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sinema toplumsal cinsiyetin kayda değer bir tarihini sunar. Bütün totaliter rejimler özünde cinsiyetçi, ataerkil ve heteronormatiftir. Bu aksiyomlardan hareketle, bu tez çalışması İspanyol auteur yönetmen Pedro Almodovar sinemasında toplumsal cinsiyet temsillerini feminist ve queer eleştiri bağlamında ele almaktadır. Pedro Almodovar, Franco rejimi döneminde doğup büyümüş ve ilk filmlerini çekmeye Franco'nun iktidarının zayıfladığı demokrasiye geçiş döneminde başlamıştır. Almodovar, filmleriyle özellikle İspanya'da dönüşümün önemli veçhelerinden biri olan La Movida'nın sembolü haline gelmiştir. Bu bağlamda Almodovar sinemasının Franco'nun faşist ideolojisinin ataerkil/heteronormatif boyutlarına karşı direniş gösterdiği iddia edilebilir. Bu kapsamda, önce kavramsal çerçeve içinde iktidar, toplumsal cinsiyet, feminizm, queer gibi kavramlara değinilmiş, daha sonra İspanyol toplumu ve Almodovar sineması ile ilgili genel görünüme değinilmiştir. Çalışmanın analiz kısmında Pedro Almodovar'ın üç filmi –Bunu Hak Edecek Ne Yaptım??, Kötü Eğitim ve İçinde Yaşadığım Deri– metin analiziyle incelenmiş, feminist/queer eleştiriye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cinema presents a remarkable history of gender. All totalitarian regimes are essentially sexist, patriarchal and heteronormative. Starting from this point of view, this dissertation discusses the representations of gender in the cinema of Spanish auteur director Pedro Almodovar in the context of feminist/queer criticism. Pedro Almodovar was born and grew up under the Franco regime and began his film career at a time when Franco's power weakened in the process of transition to democracy. With his films, Almodovar has become a symbol of La Movida which is one of the important aspects of transformation in Spain. Within this context, it could be claimed that Almodovar's cinema has shown resistance to patriarchal/heteronormative dimensions of Franco's fascist ideology. Within this scope, firstly, concepts such as power, gender, feminism has been explained in the theoretical framework. Then, a general panoroma of Spanish society and Almodovar's filmography have been referred. In the analysis part of the study, three selected films of Almodovar –¿Qué he hecho yo para merecer esto?, La mala educación and La piel que habito– have been examined through textual analysis and subjected to feminist/queer criticism.