Yetişkin bireylerde egzersizde davranışsal düzenlemeler, serbest zaman engelleriyle baş etme stratejileri ve fiziksel aktivite düzeyi ilişkisinin incelenmesi
Investigate the relationship between behavioral regulations in exercise, leisure negotiation strategies and physical activity levels in adults who participate in physical activity
  1. Tez No: 440654
  2. Yazar: GÜL YAĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TENNUR YERLİSU LAPA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman Engelleri ile Baş Etme, Serbest Zaman Egzersizi, Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler, Yetişkin Bireyler, Leisure Negotiation, Leisure Time Exercise, Behavioral Regulations in Exercise, Adults
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı; fiziksel aktiviteye katılan yetişkin bireylerde egzersizde davranışsal düzenlemeler, serbest zaman engelleriyle baş etme stratejileri ve egzersiz düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini Antalya ilinde yaşayan ve fiziksel aktiviteye düzenli katılım sağlayan bireyler oluştururken, araştırma örneklemini ise rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 185 kadın (Ortyaş=36.31±12.19) ve 162 erkek (Ortyaş=27.98±8.26) toplam 347 (Ortyaş=32.42±11.32) yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; bireylerin serbest zaman içerisinde egzersiz aktifliğini ölçmek amacıyla Godin ve Shephard (1985) tarafından geliştirilen ve Türkçe adaptasyon çalışması Yerlisu Lapa ve Yağar (2015) tarafından yapılan“Serbest Zaman Egzersiz Anketi”kullanılmıştır. Katılımcıların serbest zamanlarında karşılaştıkları engellerle baş etmek için geliştirdikleri stratejilerinin düzeyini belirlemek amacıyla, Hubbard ve Mannell (2001) tarafından geliştirilen, Elkins (2004) tarafından rekreasyonel kampüs sporlarına modifiye edilen ve Beggs vd. (2005) tarafından geçerliği doğrulanan, Türkçe adaptasyonunun Yerlisu Lapa (2012) tarafından gerçekleştirilen“Serbest Zaman Engelleri ile Baş Etme Stratejileri Ölçeği”kullanılmıştır. Bireylerin öz-belirleme kuramı kapsamında egzersize güdüsel yönelimlerini belirlemek amacıyla, Markland ve Tobin (2004) tarafından geliştirilen, Ersöz vd. tarafından Türkçe adaptasyonu gerçekleştirilen“Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği-2”kullanılmıştır. Araştırmada tanımlayıcı istatistik dışında, çıkarımsal istatistiği ve farklılığı tespit etmek için homojenlik ve normal dağılım koşulları yerine geldiği için parametrik testlerden Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tamhane's T2 analizi uygulanmıştır. Korelasyon katsayıları ise normal dağılım gösterdiğinden Pearson Çarpım-Moment Korelasyon Katsayısı ile hesaplanmıştır. Ölçeklerde etki değerlerini belirlemek amacıyla Linear Regresyon Analizi yapılmış, ön koşulu olan homojenlik ve normal dağılım koşulları için One-Sample Kolmogrorov-smirnov Testi uygulanmıştır. Ayrıca nitel verilerde korelasyon Pearson Ki Kare testi ile hesaplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak; fiziksel aktiviteye düzenli katılan yetişkin bireylerde; egzersizde davranışsal düzenlemeler ve serbest zaman engelleriyle baş etme stratejileri ile serbest zaman egzersiz katılımları arasında pozitif ilişki olduğu yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Örnekleme dâhil edilen yetişkin bireylerin yaş değişkenine bağlı olarak; serbest zaman engelleriyle baş etme stratejileri ve egzersizde davranışsal düzenlemeler ölçekleri arasında pozitif yönde bir ilişki bulunurken serbest zaman egzersiz katılım ölçeğinde negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Bireylerin egzersize devam süreleri ile kullanılan ölçekler arasındaki farka ilişkin bulgular ise egzersizde davranışsal düzenlemeler ve serbest zaman egzersiz katılım ölçeklerinde anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between behavioral regulations in exercise, leisure negotiation strategies scale and exercise levels in adults who participate in physical activity. The population of the study is made up of individuals who live in the province of Antalya and participate in physical activity on a regular basis. The sample of the study consists of 347 participants (Avg. age=32.42±11.32), 185 females (Avg. age=36.31±12.19) and 162 males (Avg. age=32.42±11.32), selected with the random sampling method.“Leisure Time Exercise Questionnaire”developed by Godin and Shephard (1985) in order to measure leisure time exercise activity of individuals and adapted to Turkish by Yerlisu Lapa and Yağar (2015) was used as the data collection tool. In order to measure strategies developed by participants to cope with constraints encountered in their leisure time,“Leisure Negotiation Strategies Scale”developed by Hubbard and Mannell (2001), modified for recreational campus sports by Elkins (2004), tested for validity by Beggs et al. (2005) and adapted to Turkish by Yerlisu Lapa (2012) was used. In order to determine motivational orientations of individuals within the scope of self-determination theory,“Behavioral Regulations in Exercise Questionnaire-2”developed by Markland and Tobin (2004) and adapted to Turkish by Ersöz et al. was used. Apart from descriptive statistics, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Tamhane's T2 Analysis, which are parametric tests, were used in the study to determine inferential statistics and differences since homogeneity and normal distribution conditions were met. Correlation coefficients were calculated with Pearson-Moment Correlation Coefficient in case of normal distribution. Linear Regression Analysis was performed to determine impact factors in the scales and One-Sample Kolmogrorov-Smirnov Test was used for homogeneity and normal distribution conditions, which are prerequisites for Linear Regression Analysis. In addition, Pearson's Chi-Squared Test was used to calculate correlation in the qualitative data. SPSS 22.0 was used for data analysis. In conclusion, a positive and linear correlation was found between behavioral regulations in exercise, leisure negotiation strategies and physical activity levels of adults who participate in physical activities on a regular basis. The age variable of adults participated in the study showed a positive correlation with both leisure negotiation strategies and exercise levels, whereas it showed a negative correlation with behavioral regulations in exercise. When the difference between the scales used in the study with regard to exercise participation time of individuals, a significant difference was found between Behavioral Regulations in Exercise Questionnaire and Leisure Time Exercise Questionnaire.