Borca batıklık ve borca batıklıktan kurtulma çareleri
Over-indebtedness and recovery alternatives of over-indebtedness
  1. Tez No: 440657
  2. Yazar: TAYFUR YUMUŞAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM GENÇTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Borca Batıklık, İflas, İflasın Ertelenmesi, Sıradan Çekilme Anlaşması, Birleşme, Sermaye Azaltımı, Konkordato, Uzlaşma, Over-indebtedness, Bankruptcy, Postponement of Bankruptcy, Letter of Subordination, Merger, Capital Decrease, Agreement of Bankruptcy, Conciliation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
4949 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen İcra ve İflas Kanunu madde 179'da sermaye şirketleri ve kooperatiflerin doğrudan doğruya iflası düzenlenmiştir. Bu iflas sebebi; borca batıklık halidir. Bir başka ifade ile bir sermaye şirketinin borçları, aktiflerini aşmış vaziyette ise işbu sermaye şirketi veya kooperatif borca batık demektir. Borca batık şirket veya kooperatifin borca batıklık sebebiyle iflasını isteme zorunluluğu vardır. Bununla birlikte borca batıklık aşamasına gelmiş bir sermaye şirketi veya kooperatifin iflasını önleyen ve işbu şirket veya kooperatifi rehabilite ederek tekrar ticari yaşama döndüren bazı kurumlar vardır (İflasın Ertelenmesi, Sıradan Çekilme Anlaşması, Konkordato, Uzlaşma vs.). Kısacası bu kurumlar, şartların varlığı halinde iflası önleyen kurumlardır. Çalışmamız bakımından öncelikle borca batıklık konusu üzerinde durulacaktır. Daha sonra borca batıklığı önleyen kurumlar üzerinde durulacak ve her başlık altında uygulama ve doktrin görüşleri ile çalışmamız tamamlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Direct bankruptcy of stock corporations and cooperatives was issued in Debt Enforcement and Bankruptcy Law 179 which was rearranged with the Law No. 4949. The reason of this bankruptcy is over-indebtedness. In other words, if the debts of a stock corporation are in a condition that exceeds their assets, it means that this stock corporation or cooperative is indebted. Indebted corporation's or cooperative's obligation of bankruptcy is obliged. Besides, there are some institutions that prevent bankruptcy of a stock corporation or a cooperative which is in the stage of over-indebtedness, and bring this corporation or cooperative back to the business life through rehabilitating (Postponement of Bankruptcy, Letter of Subordination, Agreement of Bankruptcy, Conciliation, etc.). In brief, these institutions are institutions that prevent bankruptcy in the case of existence of conditions. This paper firstly emphasizes on over-indebtedness. Then, the study will be completed with views of practice and doctrine through institutions which prevent over-indebtedness.