Türk Ticaret Kanunu madde 376 kapsamında sermaye kaybı ve borca batıklığın incelenmesi ile şirket örnekleri
Examination of loss of capital and overdebtedness under article 376 of the Turkish Commercial Law and company examples
  1. Tez No: 684518
  2. Yazar: AKTAN GÜLBENK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY KÜÇÜKKOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Kaybı, Borca Batıklık, TTK m.376, Marka Değeri, Capital Loss, Overdebtedness, TCC art.376, Brand Equity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sermaye, şirket alacaklılarının şirketten olan alacaklarını tahsil edebileceklerine dair güvence oluşturması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Anonim şirketlere hakim olan temel ilkelerden bir tanesi malvarlığının korunması ilkesidir ve sermayenin korunması da bu kapsamdadır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu sermaye şirketlerinin asgari sermaye tutarlarını belirlemiştir ve yine aynı kanunun 376. maddesi ile sermaye kaybı oranına bağlı olarak nasıl önlemler alınması gerektiği, hangi mercilere başvuru yapılması gerektiği ve sonuçlar açıklanmıştır. Bilanço ve sermaye kavramı borca batıklık şüphesi olan şirketler açısından büyük bir önem arz etmektedir. Tüm hesaplamaların bilanço üzerindeki sermaye kalemlerinden yapılacağı düşünüldüğünde bu kavramların ne olduklarının bilinmesi büyük önem arz etmektedir. TTK m.376, bu kavramlar doğrultusunda sermaye kaybı ve borca batıklık kavramlarını açıklamıştır. eTTK ve düzenlemenin kaynağı olan İsviçre Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri ile TTK m.376 arasında benzerliklerin yanı sıra farklılıklar da bulunması sebebiyle bu mevzuat hükümlerinin karşılaştırılarak incelenmesi gerekmektedir. Sermaye kaybının derecesine göre ve borca batıklık halinde nasıl önlemler alınması gerektiği, önlemlerin alınması ve alınmaması halinde bunun sonuçları, şirketin yönetim organı olan yönetim kurulunun sorumluluğu TTK m.376'da düzenlenen hususlardır. İlgili kanun maddesinin pratikte nasıl uygulandığı ise Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş. başta olmak üzere üç örnek aracılığıyla bu tezde açıklanmaktadır. Borca batıklıktan kurtulmanın alternatif bir yolu olarak nitelendirilebilecek maddi olmayan duran varlıkların kullanılması ise söz konusu örneklerdeki şirketlerin marka değerleri vasıtasıyla borca batık statüsünden nasıl çıktıkları aracılığıyla izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Capital is of great importance in terms of creating assurance that the creditors of the company will be able to collect their receivables from the company. One of the basic principles of joint stock companies is the principle of protection of assets, and the protection of capital is also within this scope. The Turkish Commercial Code No. 6102 has determined the minimum capital amounts of the companies. With the article 376 of the same law, what measures should be taken depending on the rate of capital loss, which authorities to apply to and the results are explained. The concept of balance sheet and capital is of great importance for companies that are suspected of being in overdebtedness. Considering that all calculations will be made from the capital in the balance sheet, it is of great importance to know what these concepts are. Article 376 of the TCC has explained the loss of capital and overdebtedness in line with these concepts. Since there are differences as well as similarities between TCC art. 376 and the relevant articles of the Swiss Code of Obligations, which is the source of TCC art. 376, the provisions of these legislation should be compared and examined. What measures should be taken in case of capital loss and insolvency, the consequences of taking measures and not taking them, the responsibility of the board of directors are the issues regulated in TCC article 376. In this thesis, how TCC article 376 is applied in practice is explained through three examples, primarily through Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş. The use of intangible assets, which can be described as an alternative way of getting out of overdebtedness is also explained in this thesis. These explanations were made through how the companies in the examples got out of overdebtedness by using their brand equities.