Yabancıların Türkiye'de ikamet ve seyahat hakkı
Residence and travel of foreigners in Turkey
- Tez No: 440658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancı, İkamet, Seyahat, Yabancılar ve Uluslararası Koruma, 6458 Sayılı Kanun, Foreigners, Residence, Traveling, Law On Foreigners And International Protection, The Law No. 6458
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
1982 Anayasasının 10. maddesinde benimsenmiş olan eşitlik ilkesi, yerleşme ve seyahat özgürlüğünün düzenlendiği 23. maddeye de yansımıştır. Esasen Anayasanın bu maddesinde herkes ifadesi kullanılarak yabancı ile vatandaş arasında herhangi bir fark gözetilmediğine vurgu yapılmıştır. Yabancılar açısından yerleşme ve seyahat özgürlüğüne getirilecek sınırlamanın ise Anayasanın 16. maddesine göre, milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla yapılması gerekmektedir. Anayasada, eşitlik ilkesi esas alınarak düzenlenmiş olan yerleşme ve seyahat özgürlüğüne sınırlama getiren temel düzenleme 04 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunudur (YUKK). Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce konu Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahati Hakkında Kanunda (YİSHK) düzenlenmiş bulunmaktaydı. Ancak 1950 tarihli YİSHK günümüz koşullarında yetersiz kaldığı için eleştirilmekteydi. Bu eleştiriler ve uygulamanın ihtiyaçları da göz önünde tutularak hazırlanan YUKK yabancıların ikameti konusunda -ikamet türleri ve koşulları, ikamet süresinin uzatılması veya iptali gibi-, ayrıntılı hükümler içermektedir. Esasen YUKK hükümleri çerçevesinde yabancıların ikamet ve seyahat hakkı henüz monografik bir çalışmada incelenmediği için tez konusu olarak tercih edilmiştir. Böylelikle Türk hukuk literatürüne katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The principle of equality was adopted through the operation of Article 10 under the Constitution of 1982 which regulates the residency and freedom of travel which is also encompassed in Article 23. In fact, the expression of“everyone”in this Article of Constitution has been emphasized that there is no difference between foreigners and citizens. According to Article 16 of the Constitution, the freedom to travel and establishing residency by a foreign is limited by law in accordance with international law. The Law no. 6458 Law on Foreigners and International Protection (LFIP) came into force on 4th April 2014 which is a basic stem of regulation that restricts the freedom of travel and settlement based on the principle of equality in the Constitution. The issue had arranged Law on Residence and Travel of Foreigners in Turkey (LRTFT) before the Act comes into force. However, in 1950 dated the LRTFT was criticized for being inadequate in today's conditions. LFIP was prepared and drafted based on these criticisms and applicable needs. LFIP contains detailed provisions about the type and conditions on the residence of foreigners and, extension or cancellation of the residency time period. In fact, the right of residence and travel of foreigners in the frame of the provisions of the LFIP was chosen as a subject of dissertation because there is not any monographic study in this subject .Thus, the aim of this study is to contribute to the Turkish legal literature.