To have or not to have: The role of desire to have children and gender in visual representations of babies
Olmak ya da olmamak: Çocuk sahibi olma isteği ve cinsiyetin bebeklerin görsel temsilindeki rolü
  1. Tez No: 440666
  2. Yazar: BÜŞRA AKGÖNÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bebeklerin Görsel Temsili, Çocuk Sahibi Olma İsteği, Ters Korelasyon, Yüz Algılaması, Desire to Have Children, Face Perception, Reverse Correlation, Visual Representations of Babies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Geçmiş araştırmalar, bireylerin ebeveyn olmayı olumlu ya da olumsuz bir tecrübe olarak görmesi bağlamında, cinsiyetin ve çocuk sahibi olma isteğinin çocuk sahibi olmakla ilgili beklentiler konusunda rol oynadığını göstermiştir. Bu çalışma geçmiş literatürü, bebeklerin görsel temsillerini araştırarak genişletmeyi hedeflemektedir. Bu araştırmada, ters korelasyon yöntemi kullanılarak erkek ve kadınların çocuk sahibi olma isteklerinin, bebeklere dair görsel temsilleri ile bir bağlantısı olup olmadığı incelenmiştir. Bu teknik bebeklere dair görsel temsillerin incelenmesi için ilk defa kullanılmıştır. Katılımcıların bebeklere dair görsel temsilleri, bir bebek görüntüsünün sevimlilik ve mizacı bağlamında değerlendirilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, kadınlar, erkeklere kıyasla daha sevimli bir bebek temsiline sahiptir. Ek olarak, çocuk sahibi olma isteği yüksek olan katılımcılar, çocuk sahibi olma isteği düşük olan katılımcılara kıyasla daha sevimli bir bebek temsiline sahiptir. Çocuk sahibi olma isteği yüksek olan erkekler çocuk sahibi olma isteği düşük olan erkeklere oranla daha sevimli bir bebek temsiline sahipken çocuk sahibi olma isteği yüksek ya da düşük olan kadınlar arasında sevimlilik açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Çocuk sahibi olma isteği yüksek olan kadın ve erkekler, çocuk sahibi olma isteği düşük olan kadın ve erkeklere kıyasla bakımı daha kolay bir bebek temsil etmişlerdir. Yine de, çocuk sahibi olma isteğiyle prototipik bir bebeğin mizacına dair temsil arasındaki bağlantının, kadınlara kıyasla erkeklerde daha güçlü olduğu bulunmuştur. Ayrıca, kadınların bebek temsilinin cinsiyeti daha çok kızken, erkeklerin bebek temsilinin cinsiyetinin erkek olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma geçmişte cinsiyet ve çocuk sahibi olma isteği bağlamında yapılan çalışmaları görsel temsilleri araştırarak genişletmektedir.
Özet (Çeviri)
Past research has shown that desire to have children (DTC) and gender play a role in expectations about having children whether individuals construe becoming a parent as a positive or a negative experience. The present study aims to extend previous literature by studying for the first time visual representations of babies. In this research, the reverse correlation method was used to examine how men and women's DTC is linked with their visual representations of babies. Participants' visual representations of babies was evaluated according to cuteness and temperament of the baby image. Results showed that women represented babies as cuter compared with men. In addition, participants with high DTC represented babies as cuter compared with participants with low DTC. Men with high DTC represented babies as cuter compared to men with low DTC. However, baby representations of women with high DTC and baby representations of women with low DTC did not significantly differ from each other on cuteness. Both men and women with high DTC had more easygoing baby representations compared to men and women with low DTC. Nonetheless, the link between DTC and representations of a prototypical baby's temperament was stronger for men than for women, parallel to the findings on cuteness. Moreover, women represented babies more as a baby girl than as a baby boy whereas men represented babies more as a baby boy rather than a baby girl. By investigating visual representations, this study extends past work which studied the role of gender and DTC on expectations about parenthood.