Hellenistic settlement in Smooth Cilicia (Cilicia Pedias)
Ovalık Kilikya'da (Kilikya Pedias) Helenistik yerleşim
- Tez No: 440667
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CARLES VARNER GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Helenistik Kilikya, Kinet Höyük (Issus), Sirkeli Höyük, SoliPompeiopolis, Tarsus-Gözlükule, Hellenistic Cilicia, Kinet Höyük (Issus), Sirkeli Höyük, SoliPompeiopolis, Tarsus-Gözlükule
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu tez Ovalık Kilikya'daki Helenistik Dönem yerleşimlerinin doğasını, mimari ve malzeme kültürünün diğer yönleri için açık, tabakalaşmış kanıt veren çoklu-dönem (höyük) yerleşimleri perspektifinden inceler. 1990'lardan önce, böyle bir çalışma yapmak imkânsız olabilirdi. Bölgede, kanıt sunabilecek tek kazı projesi Tarsus idi. Bunun dışında, Helenistik Dönem sadece yazılı kaynaklardan ve yüzey araştırmalarından bilinmekteydi. Günümüzde, Tarsus'takilere ek olarak, Soli-Pompeiopolis, Sirkeli Höyük, Tatarlı Höyük ve Kinet Höyük'te yapılan kazılar sayesinde, Helenistik yerleşimlerin doğasını incelemek için yeterli veri mevcuttur. Bu tez, öncelikle, yerleşmeler üzerinde etkileri olabilecek olan tarihi olayları ve coğrafik özellikleri inceler. Bununla birlikte, tezin odak noktası, mimari ve mimarinin Helenistik asırlar boyunca gelişimi ve seramikler ile tabakalaşmış kontekstlerden gelen diğer kültürel malzemelerdir. Bu çalışmada kullanılan veriler genellikle, ya Tarsus'unki gibi detaylı olan ya da günümüz kazı projelerininki gibi kısa ve ilk değerlendirme niteliğindeki kazı raporlarından gelir. Bu tez, Ovalık Kilikya'nın çoklu-dönem (höyük) yerleşimlerindeki Helenistik Dönem 'in, Yunanistan, Batı Anadolu veya Mısır'daki anıtsal ve etkileyici yapılar verenlerin aksine, basit yapılardan oluşan küçük kasabalarla karakterize olduğu sonucuna varır. Tarsus-Gözlükule dışında, bu yerleşmelerdeki iskân, bir önceki Pers Dönemi'nden devam etmekteydi. Roma Dönemi'nde, bu yerleşmelerin çoğu, yakılanlardaki başka yerlerde anıtsal ve etkileyici yapılarla yeniden kurulmak üzere terk edildiler.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the nature of the Hellenistic settlements in Smooth Cilicia from the perspective of five multi-period sites that give clear, stratified evidence for architecture and other aspects of material culture. Before the 1990s, such a study would have been impossible. The only excavation project in the region that could have contributed evidence was Tarsus. Otherwise, the Hellenistic period was known only from textual records and some surveys. Now, thanks to excavations at Soli-Pompeiopolis, Sirkeli Höyük, Tatarlı Höyük, and Kinet Höyük, in addition to those at Tarsus, sufficient data for examining the nature of Hellenistic settlements is available. This thesis first examines historical events and geographical features that might have effects on settlements. The main focus, however, is the architecture, its development through the Hellenistic centuries, and the ceramics and other cultural material recovered from stratified deposits. The data used in this study mainly comes from the excavation reports, which are either detailed, as for Tarsus, or, as for the recent excavation projects, short and preliminary. This thesis concludes that the Hellenistic period in the multi-period settlements of Smooth Cilicia was characterized by small towns with simple buildings in contrast with those yielding monumental and impressive structures in Greece, Western Anatolia, or Egypt. Occupation at these sites, except at Tarsus-Gözlükule, had been continuous from the previous Persian period. In the Roman era, most of these settlements were abandoned, to be reestablished at new locations nearby with monumental and impressive structures.