Kent hakkının oluşumuna devrimci kadınların katkıları
Revolutionary women's contribution to creation of the right to the city
- Tez No: 440665
- Danışmanlar: PROF. GÜLSER ÖZTUNALI KAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Hakkı, Devrim, Devrimci Kadın, City, Right to the City, Revolution, the Revolutionary Women
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı devrim koşullarını dikkate alarak devrimci kadınların kent hakkının oluşumuna katkılarını ve kent dinamiklerine etkilerini irdelemektir. Kent hakkını çeşitli biçimlerde kullanarak, bütün gruplar için talep eden devrimci kadınlar kentlerde toplumsal hareketlere neden olmaktadır. Bu çalışma devrimci kadınların kent hakkını kullanarak toplumdaki bütün gruplara yaymada ve toplumsal hareketler yaratarak üstlendikleri rolleri açıklamayı hedeflemektedir. Çalışma toplumsal hareketlerde yer alan kadınların kent hakkının oluşması ve kullanımının herkes için geçerli olması açısından yaptıkları katkıları ortaya koymaya çalışmaktadır. Tezin içeriği beş devrim ve beş devrimci kadınla sınırlandırılmıştır. Bu kadınların seçilmesinde onların talepleri, hitabetleri, liderlikleri, örgütleri, devrim ile gelen güçlerini kentsel kamusal alanlarda topluma yön vermek üzere kullanmaları ve evrensellikleri temel kriterler olarak baz alınmaktadır. Ayrıca tezde yer alan kadınlar belirli bir kültürel birikime sahiptir ve bu birikimlerini devrim süreçlerinde hak taleplerine dönüştürmüş kadınlardır. Rosa Parks ve Olympe De Gouges kendi çabaları ile entelektüel çevre edinmekteyken, Halide Edip Adıvar, Aleksander Kollontay, Benazir Bhutto gibi örneklerde devrimci kadınlar ayrıcaklı bir sınıfa mensup bulunmaktadırlar. Bütün bu devrimci kadınlar kendilerini devrimde kitlelere yön verecek kadar geliştirebilmektedir. Devrimci kadınların kent hakkını kullanmada kentsel siyasal araçlar olarak mitingler, örgütler, dergiler, gazeteler, kitaplar, broşürler, okullar, röportajlar dikkate alınmaktadır. Devrimlerin ortaya çıkmasını tarihsel ve toplumsal koşullardan ayırmak tek boyutlu bir yaklaşım getireceği için, meydana geldiği dönemdeki toplumun içerisinde bulunduğu şartları açıklamak amacıyla her devrimin sürecine değinilmektedir. Açıklayıcı anlatım yöntemi benimsenen çalışmada, devrimler ve devrimci kadınların kent hakkına katkıları sosyolojik ve tarihsel bakış açısı ile incelenmekte, devrimci kadınların yaşamları ve eylemlerinin irdelenmesinde, özellikle resmi belgeler, otobiyografileri, eserleri, röportajları ve dönemi açıklayan tarihi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Devrimler ve devrimci kadınlar ile birlikte kentlerin toplumsal hareketler ile karşılıklı etkileşimini göstermek amacı ile farklı kuramcıların bakış açıları ile kent kuramları irdelenmektedir. Bu kuramlar her kentin kendine has özelliklerinin, karakterlerinin olmasını göstermesi bakımından da açıklayıcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is examine the contribution to creation of the right to the city by revolutionary women in society and effects on the urban dynamics considering the conditions of revolution. Revolutionary women who demand right to the city for all groups with using it in variety formats causes social movements in cities. This study explains the role of women in social movements with using the right to the city to spread to all groups in society. Study shows women's who take part in social movements contribution to creation of the right and being available for all. The content of the thesis is limited with five revolutions and five revolutionary woman. To selection the revolution and revolutionary women is based on criteria such as these women's demands, oratory, leadership, organizations, using the transfer of power from the revolution to give direction to the community in urban public spaces, the universality. In addition, women in this thesis have a cultural background and they demonstrate their this accumulation in the revolution process for demand of rights. Rosa Parks and Olympe De Gouges has intellectual environment with their efforts when some of them ise members of an exclusive class such as Halide Edip Adıvar, Alexander Kollontai, Benazir Bhutto. All these revolutionary women can develop themselves to be leader of mass in the revolution process. Revolutionary women's urban policy tools to use the city rights which is rallies, organizations, the magazine, newspapers, books, brochures, schools and interviwes are considered. Revolution process examines in order to explain the conditions in society in revolution period, because the seperation of the historical and social conditions in the emergence of revolution bring one dimensional approach. In this study revolutions and revolutionary women's contribution to right to the city examines in a descriptive narrative method in a historical and sociological perspective. When examining revolutions and revolutionary women's activity used mostly official documents, autobiographies, artifacts, interviews and the historical source. In order to demonstrate the interaction between the social movements and the city, the perspectives of different theorists examines urban theories with revolution and revolutionary women. These theories also descriptive to show the unique aspects and characters of each city.