Transnational terrorist franchising in Sub-Saharan Africa: The effects of religion and natural resources
Sahra Altı Afrika'da uluslararası terörist bayilik: Din ve doğal kaynakların etkileri
  1. Tez No: 440684
  2. Yazar: ANASTASSIA BUGDAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL SEDA ŞATANA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bayilik, Din, Doğal Kaynaklar, Sahra altı Afrika, Uluslararası Terörizm, Franchise, Natural Resources, Religion, Sub-Saharan Africa, Transnational Terrorism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Son on yılda ve öncesinde, El-Kaide ve İslam Devleti gibi uluslararası terörist örgütler ile yerel terörist örgütler arasında birtakım başlıca bağlantılar yer bulmuştur. Cezayirli Selefi Vaaz ve Savaş Grubu, El-Kaide'nin marka adını alarak sadece Cezayir yönetiminin aldığı sert terör önlemlerine karşı varlığını sürdürebilmekle kalmamış, ayrıca etkisini başkaca ülkelere genişleten bir uluslararası terörist grup olmak üzere kendisini yeniden şekillendirebilmiştir. Bu tezde terörist örgütlerin ticari firmalara olan benzerliği ele alınmaktadır. Beyan edilen amaçları ne olursa olsun, bu örgütlerin nihai hedefleri varlıklarını idame ettirebilmektir. Terörist örgütler,“kepenk indirmemek”için, franchise (bayilik) de bunlardan biri olmak üzere çeşitli stratejiler uygulamaktadırlar. Bu çalışma, Zelinsky ve Shubik'in (2009) tipolojik çerçevesini uygulayarak, hem yerel hem de uluslararası terörist örgütlerin bayilik stratejisine olan iştiraklerine ilişkin motivasyonlarını incelemektedir. Bu çerçeve, bayiliği operasyonel açıdan merkezi olarak, kaynaklar açısından ise merkezi olmayan şekilde nitelendirmektedir. Bu tezdeki varsayıma göre bahsi geçen çerçevede din ve doğal kaynaklar olmazsa olmaz bir rol oynamaktadır: din operasyonların merkezileşmesi için önemliyken, doğal kaynakların varlığı merkez örgütün mali destek sağlayamaması ya da sağlamak istememesi durumunda yeni bir katılımcının kendi operasyonlarını finanse edebilmesini garanti etmektedir. Örgütsel varlık idame stratejisi, din ve doğal kaynaklar arasındaki ilişkiyi sınamak için, bu çalışma ilk olarak tüm Sahra altı Afrika ülkeleri üzerine bir veri kümesi derleyip daha sonra Nijerya'nın durumu üzerine bir nicel tahlil ile birlikte bir de nitel tahlil yürütmüştür.
Özet (Çeviri)
In the past decade or so, several major franchises took place between a transnational terrorist organization – such as Al Qaeda and Islamic State – and domestic terrorist organizations. By adopting Al Qaeda's brand name, Algerian Salafist Group for Preaching and Fighting was not only able to survive through counterterrorism measures enforced by the Algerian government, but also to reshape itself into a transnational terrorist group extending its influence to other countries. This dissertation argues that terrorist organizations are like business firms. Whatever their proclaimed goal is, their ultimate aim is survival. Terrorist organizations apply diverse strategies, in order to 'stay in business,' and franchise being one of them. By applying Zelinsky and Shubik's (2009) typological framework, this work analyzes the motivations of terrorist organizations, both domestic and transnational, for involvement in the franchise strategy. This framework characterizes franchise as centralized in terms of operations, while being decentralized in terms of resources. This dissertation posits that religion and natural resources play an essential role in this framework: religious motivations are important for the centralization of operations, while the presence of natural resources guarantees that a new affiliate will be able to finance its operations even in cases when the parent organization is unable or unwilling to provide financial support. To explore the relationship between organizational survival strategy, religion and natural resources this work first compiles a dataset on all Sub-Saharan African countries and then conducts both a quantitative descriptive analysis, as well as a qualitative analysis of the case of Nigeria.