The royal mawlid ceremonies in the Ottoman Empire (1789-1908)
Osmanlı İmparatorluğu'nda mevlid merasimleri (1789-1908)
- Tez No: 440685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KALPAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mevlid, merasim, ritüel, teşrifat, kurumsallaşma, Mawlid, ceremony, ritual, protocol, institutionalization
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu'nda her senenin -İslam peygamberinin doğduğu gün kabul edilen- hicrî 12 Rebiülevvel'inde devlet eliyle düzenlenen mevlid merasimlerini incelemektedir. İçeriği bakımından dinî bir ritüel karakterine sahip olmakla birlikte, Osmanlı devlet protokolünün (teşrîfât) temel pratiklerinden biri olan mevlid merasimlerinin, modernleşme olgusu üzerinden belirgin bir dönüşüm geçirdiği gözlemlenmektedir. Bu bağlamda, mevlid merasimi uygulamalarının, konu ile ilgili belge ve kroniklerin yoğunluk kazandığı 1789-1908 dönemi esas alınarak, teşekkülü, kurumsallaşması ve tarihsel süreci ile ilgili literatür eksikliklerinin giderilmesi amaçlanmaktadır. Mevlid merasimlerinin ana unsurları olan teşrifat, tören alayı, patronaj ve müziğe ilişkin detaylar da bu sayede kısımlar halinde mercek altına alınacaktır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the royal mawlid ceremonies in the Ottoman Empire which are conducted by the state in the 12th day of Rabi-al-Awwal (the third month in the Islamic calendar) of each year representing the birthday of Prophet Muhammad. Along with the religious content of the ritual, the mawlid ceremony is actually one of the fundamental practices of the state protocol (teşrîfât) and is observed to transform through the modernization phenomenon. In this context, it is aimed to resolve the problems of the present literature in terms of establishment, institutionalization and historical process of the royal mawlid ceremonies by basing the period of 1789-1908, which chronicles and archive documents containing the ceremonial intensify. By this means, the main components of the ceremonies, which are protocol, procession, patronage and music, are examined closer.