Empirics of economic growth in Turkey
Türkiye'de büyümenin ampirik bir analizi
  1. Tez No: 440683
  2. Yazar: DOĞUHAN SÜNDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ERİNÇ YELDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Conditional Convergence, Electricity Production, Growth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Mankiw et al. (1990) tarafından önerilen çerçeve, yakınsama hızının tespiti ve iktisadi büyümenin kaynaklarının tespiti için kullanılagelmiştir. Bu çerçevede teknolojik gelişme bir sabit kabul edilirken ülkeler ve bölgeler arasında da homojen olduğu varsayılır. Bu çalışmada kullandığım üretim fonksiyonu, elektrik kullanımını bir girdi olarak kabul ederken, çalışmamıda yakınsama hızının nasıl etkilendiği kontrol ettim. Elektrik enerjisinin termik ve termik olmayan kaynaklardan elde edildiğini varsayan modelde, iki enerji kaynağı arasındaki elastisiteleri bölgesel olarak hesaplarken, elastisiteler ile ağırlıklandırılmış üretimlerin yakınsamaya etkisini ölçtüm. Analizimde 2002-2013 yılları arasında koşullu yakınsamayı OLS, gruplariçi ve GMM metodları ile test ederken, termik santraller dışındaki enerji üretiminin ve ihtisas kredilerinin tüm krediler içerisindeki payının büyümeyi olumlu etkilediğini tespit ettim. Anahtar kelimeler : B¨uy¨ume, Elektrik Uretimi, Ko¸sullu Yakınsama.
Özet (Çeviri)
In the empirics of growth literature method proposed by Mankiw et al. (1990) has been widely used to test the determinants of economic growth and the speed of convergence. This framework, however, considers technological progress as constant and identical across countries and/or regions. In this study, I propose a production function that uses electricity as a factor of production to produce output and check the speed of convergence of per capita output. Electricity is regarded to be produced from clean and dirty sources given an elasticity of substitution. Electricity output is weighted by these elasticities in order to see their effect on convergence. Based on the application of the system GMM approach contrasted with the Within Group and OLS results, I key out conditional convergence analysis over 2002-2013 based on regional data for Turkey. Econometric results indicate overall convergence of per capita income across regions in general, noting that each development region converges to its own steady state. Results obtained from OLS and Within Group regressions fail to be signifcant. I have also found out that the non-thermal electricity production has a signifcantly positive effect on growth rate when GMM method is applied, whereas electricity production by thermal sources has no signifcant effect on the growth rate. Finally, I have also found that the share of specialized lending in credit demand tends to increase the growth rate.