The influence of familiarity and signage on wayfinding in academic libraries: The case of Bilkent University Library
Akademik kütüphanelerde aşinalık durumunun ve işaret türlerinin yön bulmaya etkisi: Bilkent Üniversitesi Kütüphanesinde bir çalışma
  1. Tez No: 440696
  2. Yazar: İDİL DURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞRI İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Kütüphane, Aşinalık, Güven, İşaretler, Yön Bulma Performansı, Academic Library, Confidence, Familiarity, Signage, Wayfinding Performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı akademik kütüphanelerde yararlanılan işaret türleri ile aşinalık durumu ve bilişsel haritanın güvenilirliği arasındaki ilişki durumunu araştırmaktır. Ayrıca yararlanılan işaretlerin aşinalık ve güvenilirlik açısından yön bulma yetisi üzerindeki etkilerini anlamaktır. Deney, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesinde gerçekleşmiştir. Çalışmaya mimarlık öğrencileri haricindeki yetmiş bir öğrenci katılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm kütüphane içerisinde belirlenen iki odaya ulaşılan turdur. İkinci bölüm ise tur sonrasında katılımcıların aşinalık ve bilişsel haritalarının güven durumu ve işaretlerin değerlendirildiği ankettir. Çalışmanın sonucuna göre kütüphaneye ilk defa gelenlerin kütüphaneye aşina olanlara göre hatalı dönüş sayısı ve turu tamamlama süresinde artış görülürken, duraksama sayısında bir farklılık olmadığı görülmüştür. Akademik kütüphanede de önceki yapılan araştırmalarda bahsedilen diğer mekânlar gibi aşinalık durumu arttıkça hatalı dönüş sayısı ve harcanan zaman azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the relationship between utilized signage types, familiarity and confidence in respondents' cognitive maps in academic libraries. Besides, it is to understand the influence of utilized signs on wayfinding performance. The experiment was administered in Bilkent University Library. Seventy one non-architecture university students from Bilkent University participated in the study, which was conducted in two parts. The first part was a library tour which involved reaching two target rooms. The second part utilized a questionnaire which inquired about respondents' familiarity, confidence in their cognitive maps and signage. The study found that although newcomers had higher number of wrong turns and time spent to reach destination points, there was no difference in hesitation. As in other types of spaces, wrong turns and time spent decreased with increasing familiarity.