Explaining duration of leadership change in arab uprisings throughperceived political opportunity structures: Comparing Egypt and Syria
Arap ayaklanmalarındaki lider değişim sürelerinin algılanan siyasi fırsat yapıları bağlamında açıklanması: Mısır ve Suriye karşılaştırması
  1. Tez No: 440695
  2. Yazar: OSMAN BAHADIR DİNÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME ÖZÇÜRÜMEZ BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Çerçeveleme, Mısır, Siyasi Fırsat Yapıları, Sosyal Drama, Suriye, Arab Spring, Egypt, Framing, Political Opportunity Structure, Social Drama, Syria
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 435
Özet
Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek 2011 yılında 18 gün süren protestolar neticesinde görevini bırakmak zorunda kalırken Suriye'de halen bambaşka bir sürece şahitlik ediyoruz. Bu mukayeseli çalışma, Arap Baharı ülkeleri arasında önemli konumda olan Mısır ve Suriye'de iç politikada yaşanan siyasi değişim dinamiklerini açıklama gayretidir. Çalışmanın temel sorusu: Arap dünyasında yaşanan son ayaklanmalar sürecinde mevcut liderlerin koltuğundan edilme ihtimali Mısır ile kıyaslandığında Suriye'de neden daha düşüktür? Bu araştırmanın amacı iki aşamalıdır. İlk olarak her iki devletin tarihi gelişimlerinin [özellikle 1970-2011 arası] siyasi anlamda açık veya kapalı olmaları ve farklı özellikleri haiz kurumlara sahip olup olmamaları noktasında önemli bir fark ortaya koyup koymadığı incelenmektedir. İkinci olarak da ayaklanmalar esnasında [Mısır; 25 Ocak-11 Şubat 2011 ve Suriye; Mart 2011-2014] rejimlerin uyguladıkları stratejilerin muhalif grupların hak talep etme kapasitelerine ve toplumsal ve siyasal düzlemdeki elitler arası ittifak yapısına ne dereceye kadar etki ettiğini analiz etmektedir. Bu çalışma esas itibariyle sosyal hareketler literatüründe aktörlerin varlık gösterdiği bir siyasi ve kurumsal yapının mevcut ve algılanan fırsatlarını ve kısıtlamalarını tanımlayan 'siyasal süreç' (siyasi fırsat yapıları) ve 'çerçeveleme' yaklaşımlarını teorik olarak takip etmektedir. Bu teorik çerçevenin yanı sıra Victor Turner'ın 'Sosyal Drama' kavramı da incelenen mevcut siyasi süreç dinamiklerini daha anlaşılır kılabilmek için uygun bir şablon olarak kullanılmıştır. 60'dan fazla yerel aktörle yapılmış derinlemesine mülakatlardan elde edilen bulgular daha sağlam ve doğru çıkarımlarda bulunabilmek amacıyla son dönem çalışmaların da dahil olduğu ikincil literatür taraması ile desteklenmiştir. Bu çalışmayla amaçlanan mukayeseli bir yaklaşımla teorik olarak derinlemesine incelenmiş vaka çalışmaları ile belli bir bölgeyi daha iyi anlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
Egyptian President Mubarak was forced to leave office after turbulent public protests that lasted eighteen days in 2011. Yet, in the Syrian case, we have currently been witnessing a completely different state of affairs. Hence, this comparative work is an attempt at exploring the dynamics of change within the context of domestic politics in two of the most important 'Arab Spring' countries, Egypt and Syria. The present research seeks to answer the following question: During the recent uprisings in the Arab world, why has the removal from office of the incumbent leader is less likely in Syria when compared to Egypt? The purpose of this research is two-fold. First, it investigates whether or not the historical trajectories [particularly from early 1970s to 2011] of these two states indicate a substantial difference in terms of being politically open or closed and in having different institutions with different characteristics. Second, it examines to what extent the strategies implemented by the regimes during the uprisings (January 25, 2011- February 11, 2011 [Egypt] and March 2011-2014 [Syria]) influence the claim-making capabilities of those opposition groups and the structure of elite alliances within the society and political scene. This work mainly follows the 'political process' (political opportunity structures) and 'framing' understandings of recent social movement literature, which describe the available and perceived opportunities and constraints of a political and institutional environment in which actors operate. Apart from the theoretical frameworks, the concept of 'Social Drama', envisaged by Victor Turner, has been employed as a convenient template to render the dynamics of the political processes under investigation more comprehensible. The data from large numbers of in-depth interviews with over 60 local informants is supported by an extensive literature review that includes very recent scholarly works in order to achieve more accurate claims. What is aimed at here is understanding this particular region better based on theoretically informed in-depth case studies, complemented by comparisons.