Yankee levantine: David Offley and Ottoman-American relations in the early nineteenth century
Yankee levanten: David Offley ve on dokuzuncu yüzyılın ilk yarısında Osmanlı-Amerikan ilişkileri
- Tez No: 440697
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENNETH WEISBRODE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Tarih, American Culture and Literature, History
- Anahtar Kelimeler: Afyon, Amerikan Levanten, David Offley, Dostluk ve Ticaret Anlaşması, Osmanlı-Amerika İlişkileri, American Levantine, David Offley, Opium, Ottoman-American Relations, Treaty of Amity and Commerce
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Bu çalışma 1811 yılında İzmir'e yerleşen ve ilk Amerikan ticaret evini açan David Offley'nin Osmanlı Devleti ile Amerika arasında ekonomik, diplomatik, sosyal ve kültürel ilişkilerin kurulmasındaki rolünü ele almaktadır. Kişisel çabaları sonucu Osmanlı yetkilileriyle bir anlaşmaya varmış ve bu anlaşmaya göre Amerikalılar neredeyse en çok gözetilen ulus statüsündeki ülkeler ile aynı seviyeye erişmişlerdir. Bu sözlü anlaşma 1831 yılında yürürlüğüe girecek olan Amerika Birleşik Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ilk resmi anlaşmanın temelini oluşturmuşur. Bu tarihe kadar İzmir'de küçük çaplı bir Amerikan Levanten toplumu oluşmuş, Türkiye afyonu Amerika'nın Çin'e ticaretinde önemli bir ürün haline gelmiş ve her iki ülke birbiri hakkında diplomatik çerçevede bir algı oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the role of David Offley who settled in Smyrna and opened the first American trade house in 1811 which lead to the establishment of economic, diplomatic, social and cultural relations between the United States and the Ottoman Empire. Through his own personal efforts, he made an arrangement with Ottoman office holders, which put Americans almost at the level of the most favored nations and established the groundwork for the first formal treaty between the United States and the Ottoman Empire, concluded and ratified in 1831. During this period a small American Levantine community was established in Smyrna, Turkey opium became an important trade item in American trade to China and diplomacy between the US and Ottoman State entered its infant stages.