Din sosyolojisi perspektifinden cinsel suçların sosyal fıkıh açısından analizi
Analysis of sex crme through relgon dn socology by socal İslamic law
- Tez No: 440747
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suç, Ceza, Cinsellik, Sosyoloji, Yöntem, Sosyal Fıkıh, Crime, Offend, Sexuality, Sociology, Method, Social Islamic Law
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ülkemizde son yıllarda cinsel suç oranlarında ciddi bir artış olmuştur. Bu artışın nedenlerine ilişkin birçok varsayım ileri sürülmüştür. Bu varsayımların doğruluğu tartışmalıdır. Ancak asıl olan bu varsayımların doğruluğundan ziyade bu suçluların iyileştirilmesinde/topluma kazandırılmasında nasıl bir yol izleneceğidir. Tezde, yaşadığımız döneme has olmayan, cinsel suç artışlarına din sosyolojisi perspektifinden bakılacak ve cinsel suçlar sosyal fıkıh açısından analiz edilecektir. Bu amaçla peygamber mesajlarının evrenselliğinden yola çıkılarak, peygamberi çözüm yollarının bilimsel alana taşınması ve bir metodolojiye ulaşılması hedeflenmiştir. Tez kapsamında Hz. Âdem, Hz. Yusuf, Hz. Lut, Hz. İsa ve Hz. Muhammed'in (s.a.v.) kıssalarına yer verilecektir. Tezde ele alınan kıssalar kronolojik sıraya göre işlenmiştir. Farklı bölgelerde ve farklı zamanlarda yaşayan peygamberlerin, kendi dönemlerindeki cinsel suçlara müdahale yönteminde küçük farklılıklar olmasına karşın ağırlıklı olarak benzer yöntemler kullanıldığı görülmüştür. Bu yöntemi dört aşamaya ayırmak mümkündür. Birinci aşamada cinsel suçu önlemeye yönelik tedbirler alınmıştır. İkinci aşamada suçun ortaya çıkması ve faillerin itirafta bulunması durumunda suç ve suçlu ile ilgili çok ayrıntılı bir araştırma ve yargılama yapılmıştır. Üçüncü aşamada infaz gerçekleşmiştir. İnfazda başta kararı veren hâkim ve şahitlerle birlikte bir grup Müslüman'ın bulunması sağlanarak cezaların caydırıcılığı sağlanmıştır. Dördüncü aşamada ise hem fail, hem de toplum için normal yaşama dönme sürecidir. Peygamberi müdahale yöntemlerinde elde edilen bulgularda: Cezanın bir amaç değil, araç olarak kullanıldığı; önleyici tedbirler alınarak zinaya giden yolların kapatıldığı; zina itirafında bulunan faillerin öncelikle tövbeye yönlendirilerek suçları ile yüzleşmelerinin sağlandığı ve günahların örtülmesi esas alındığı; insan merkezli bir hukuk sistemi uygulandığı; dini hükümlerin bir yaşam biçimi olarak bütün halinde uygulanmasının esas alındığı görülmüştür. Peygamberi müdahale yöntemleri ve Nur Suresi'ndeki 'zinaya yaklaşmayın' ayeti gereği bilimsel yöntemlerden faydalanılarak cinsel eğitim programı oluşturulabilir. Zira cinsel suça/zinaya giden yolları bilmeden bu yolları kapatmak pek mümkün görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
There is serious increasing on sex crimes in the last years in our country. There are a lot of thesis about reason of those kind of crimes. Trueness of those thesis is controversial. More importantly, the way to be followed for treatment of guilty people/reintroduce those people to the society is more important than whether thesis are true or not. By this thesis, increasing sex crime which are not pertain to period we live in, will be considered through religion sociology perpective and sex crimes will be examined in frame of social islamic law. As considering universal message of prophet, prophet solutions will be examined on scientific platform and a methodology will be created. In frame of the thesis, stories of Adem, Yousef, Lute, Jesus and Mohammed will be issued. Stories are examinded according to chronological queue. Prophets, lived in several places and times, used to use similar methods to solve sex crimes even there were small different methods on their management system. The management system can be divided into four different steps. Measurement to prevent crime is taken as the first step and detailed examination about crime and guilty people were performed in case of sex crimes occcur and/or confession at the second step. Execution was done at the third step. A group of muslim, judge and witnesses were gathered and deterrence of crime was provided. The fourth step is the step after execution. The stage is for coming into society for either offender and society. According to findings achieved by prophet methods: this is not used as aim but it is used as tool; preventions were taken to prevent sex crimes; offenders who confessed, were directed to swear off firstly, they were made them facing their crimes and they were provided to cover a multidute of sins; and it is provided that decretals has been applied as life-style Sex education can be performed as taking advantages of scientific methods according to prophet intervention methods and“Avoid from adultry”verse of Sura of glory. It is hard to prevent ways attempting adultry/crime without being aware of those ways.