Kur'an-ı Kerim'de baba olan peygamberler ve babalık rolleri
Father prophets in the Qur'an and their role of fatherhood
  1. Tez No: 668496
  2. Yazar: AYŞEGÜL KİP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile İçi Roller, Babalık Rolleri, Baba, Peygamberler, Family, Family Roles, Fatherhood Roles, Father, Prophets
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
İnsanlık tarihinde aile kurumu, insanların toplum haline gelmesinde en önemli görevi üstlenmiştir. İlahi dinlerin öğretileri ve antropolojik kazıların verileri incelendiğinde ailenin ilk toplumsal kurum olduğu görülmektedir. Bu da geçmişten günümüze her toplum için ilk ve en temel kurumun aile olduğunu göstermektedir. Kur'an-ı Kerim de bu önemli kuruma temas ederek (Rum, 30/21) ilk yaratılan insan Adem ve Havva'nın aynı zamanda bir aile olarak yaşadığını (Zümer, 39/6; Nisa, 4/1; Bakara, 2/35) bildirmiştir. Bireylerin dünyaya geldiği ve ilk sosyal çevresini oluşturduğu ailede (Nisa, 4/1) kurulan ilişki ve iletişim ile ebeveynler tarafından sergilenen tutum ve roller bireylerin gelişimi, kişilik ve karakter oluşumunu sağlayarak, bireylerin içinde bulundukları toplumun dini ve ahlaki bütün norm/ değerlerini benimsemesinde etkili olmaktadır. Genel anlayışta çocukların gelişim alanlarından, yetiştirilmesinden ve büyütülmesinden anneler sorumlu tutulmaktadır. Oysa babaların, çocukların bakımına ve gelişimine katkıları en az anneler kadar önem taşımaktadır. Babaların çocuk bakımına katkıları ve çocuğun yetişmesine ve gelişmesine etkilerine Kur'an-ı Kerim perspektifinden bakıldığında, peygamberlerin aile içerisinde üstlendikleri babalık rollerinin çocuklarının çocukların zihinsel, sosyal, duygusal ve cinsel gelişiminde etkili olduğu görülmektedir. Örneğin Hz. Şuayb'ın, toplumsal değerlerin yozlaşmış olmasına rağmen kızlarının çalışma hayatına katılımını destekleyerek, onlarla iştişarede bulunarak ve iletişimini koparmayarak sosyal gelişim alanlarına destek olmuştur. Aynı şekilde Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'la etkili iletişim içinde olması, sevgi ve muhabbet göstermesi ve sosyal kabulünü sağlaması, Hz. Yusuf'un olumlu benlik algısı geliştirmesini ve duygusal ve sosyal gelişiminin sağlıklı olmasını sağlamıştır. Yine Hz. Lokman'ın oğluna verdiği tavsiyeler ise tam olarak toplumsal uyumunu ve duygu eğitimi sağlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In the history of humanity, the family institution has undertaken the most important task in making people become a society. When the teachings of divine religions and the data of anthropological excavations are examined, it is seen that the family is the first social institution. This shows that family is the first and the most basic institution for every society from past to present. The Quran also touches on this important institution (Rum, 30/21) and states that Adam and Eve, the first created humans, also live as a family (Zümer, 39/6; Nisa, 4/1; Bakara, 2 / 35) reported. The relationship and communication established in the family (Nisa, 4/1) where individuals were born and formed the first social environment, and the attitudes and roles displayed by the parents, by providing the development of individuals, personality and character formation, are effective in individuals to adopt all the religious and moral norms / values of their society. In general, mothers are held responsible for the development areas, upbringing and raising of children. However, fathers' contribution to the care and development of children is at least as important as mothers. When the contribution of fathers to childcare and their effects on the child's upbringing and development is viewed from the perspective of the Quran, it is seen that the fatherhood roles of the prophets in the family are effective in the children's mental, social, emotional and sexual development. For example, Hz. Despite the corruption of social values, Shuayb supported the social development areas by supporting the participation of his daughters in the working life, cooperating with them and keeping in touch with them. Likewise, Hz. Prophet Jacob's son. Having an effective communication with Yusuf, showing love and affection and ensuring social acceptance, Hz. It enabled Yusuf to develop a positive sense of self and his emotional and social development to be healthy. The advice that Lokman gives to his son provides full social harmony and emotional education.