عمليات التحول الجنسي بين الشريعة والطب
Tıp ve islam hukukuna göre cinsiyet değiştirme ameliyatları Transgender surgeries between medicine and law
  1. Tez No: 748435
  2. Yazar: ENES MUSTAFA HAMMUDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSAMA AL HAMWI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Sosyoloji, Religion, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: dönüşüm, cinsiyet, kimlik, şeriat, hüküm, boykot, Transformation, sex, strike, identity, medicine, law, judgement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, cinsel dönüşüm operasyonlarını ve fıkıh imamlarının kadim fıkıh kitaplarında ortaya koydukları delillere dayanarak ilgili konunun şeri hükmünü konu alan bir araştırma çalışmasıdır. Ayrıca tezde ehli ilim ve öngörü sahibi çağdaş alimlerin görüşlerine de yer verilmektedir. Aynı şekilde uzman doktorların delillerini ve görüşlerini esas aldım. Sadece Arap doktorların görüşleriyle yetinmeyip dünyanın dört bir tarafından doktorların görüşlerine yer verdim. Bu tür cinsiyet değiştirme operasyonlar modern çağın getirilerinden birisi olarak kabul edilir. Zira kadim zamanlarda tıp bugün ulaştığımız yeniliklere ulaşmamıştı. Bu mesele mütekaddim fukahâ tarafından fıkıh kitaplarında bu günkü geniş manasıyla ele alınmayan meselelerden birisi kabul edilir. Bu tezimde erkeklikten kadınlığa ve yahut da tam tersi cinsiyet değiştirme amacıyla yapılan operasyonların çeşitlerini açıklamaya çalıştım. Bugün modern tıp, daha önce olması muhtemel olmayan cerrahi operasyonları gerçekleştirebilecek kabiliyete erişmiş olması, bu operasyonların yasallaşmasını talep edenlerin çoğalması, destekleyen ve karşıtların olması sebebiyle (hassasiyetine rağmen) bu konuyu ayrıntılı bir şekilde ele alıp araştırmak zorunla hale geldi. Bunun için araştırmanın temel kavramlarını açıkladım. Ardından cinsel dönüşüm operasyonlarını benzerlerinde ayırdım. Sonra erkek ve kadın arasındaki farktan bahsettim. Sonra cinsel dönüşüm operasyonlarına yönelen vakalar üzerinde durdum. Her vakayı İslam şeriatı perspektifinden cerrahi operasyonlarla tedavisinin hükmüne ulaşmak için ayrı ayrı, tarihini, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini açıklayarak inceledim. Çalışmamda, bu vakaların hakikatini anlayabilmek için çeşitli tıbbi görüşlere ve araştırmalara dayandım. Daha sonra, şer'î hükmün ilmî ve fıkhî açıdan isabetli olması için konuyu, Mütekaddim ve müteahhir fukahânın görüşelerine dayanarak şeriat terazisine sundum. Resmin tamamı hem tıbbi hem de şer'î açıdan benim için netleştikten sonra, delilleri ayrıntılı olarak tartıştım ve şeriatın, mantığın ve aklı selimin gerektirdiği sonuca ulaştım ve bu sonuca kani oldum.
Özet (Çeviri)
This letter is a research study of the subject of transsexual processes, and a statement of its legitimate judgement based on forensic evidence by extrapolating from the old Books of Jurisprudence from the Imams of doctrines, God be blessed with them, so are the Imams of the modern scholars. I also relied on medical evidence from doctors and their opinions. Not only did I mention Arab doctors, but also I added words to doctors from all over the world. This kind of process is a modern-day extract where medicine was never as modern as we are today. In jurisprudence, it is considered to be one of the doctrinal cases which was not mentioned in the books of scholars who have advanced this broad concept. In my letter, I worked hard to clarify the types of surgery performed with the aim of transforming the human race from masculinity to femininity or vice versa. Modern medicine is now able to carry out surgical work that was not expected in the past, and with the voices of those seeking to legislate and the division of opinion between a pro and a con, I had to address this issue in details though its sensitivity. So, first, I defined the basic terms of the research, and then I distinguished transsexuals from similar subjects. After that, I talked about the male's difference from the female's, and later I looked at the cases of transsexuals. I studied each individual case, explaining its history, causes and methods of treatment, so that it could be treated with surgical procedures from the perspective of the Islamic law. My study was based on various medical statements and research in order to understand the true picture of these cases. Then, I presented the picture of the matter to the legitimate scale, based on the statements of advanced and late scholars, so that the legal judgement would be scientifically and Jurisprudentially disciplinal. After the full picture was shown to me on both the medical and the forensic sides, I discussed the evidence in details and concluded that it is more likely to call the law, the logic and the sound mind, and as a result, I was delighted.