II numaralı Maraş Ahkam Defterinde 1765-1768 yılları arasında Malatya'ya gönderilen hükümlerin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcri̇pti̇on and evaluati̇on of the judgment i̇n Marash Ahkam Book II that sent to Malatya (1765-1768)
  1. Tez No: 440757
  2. Yazar: ÖMER DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SUAT BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Maraş, Malatya, Ahkâm Defteri, Osmanlı Devleti, Maras, Malatya Ahkam Book, The Ottoman Empire
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Osmanlı Devleti'nde önemli konular divan-ı hümayunda görüşülerek karara bağlanılırdı. Divan-ı hümayunda görüşülen konular arasında halkın şikâyetleri de yer almaktaydı. Halkın şikâyetlerinin devletin gelişmesi sonucu ayrı defterlerde yer alması ile ahkâm defterleri oluşmaya başlamıştır. Ahkâm defterlerinde beylerbeyliklerden, sancaklardan, kazalardan gelen arzlara merkezden yazılan cevapları içeren bu defterler her eyalet için ayrı ayrı düzenlenmiştir. Bu defterlerden birisi de Maraş Ahkâm Defteridir. 1742- 1878 yılları arasında Maraş'a ait 6 tane Ahkâm Defteri bulunmaktadır. Çeviri yaptığımız bölüm hicri 1178-1181/miladi 1765-1768 tarihleri arasında Malatya'ya gönderilen hükümleri içermektedir. Ayrıca çeviri yaptığımız bölüm 148 sayfa ve 110 Ahkam'dan ibarettir. Defterlere bakılarak Tımar, Eşkıyalık, Yağma ve Gasb olaylarının çok olduğu anlaşılmaktadır. Ahkâm defterlerinde yer alan hükümlere bakılarak halkın yaşadığı sıkıntıları, en çok nelerden şikâyette bulundukları, geçim kaynaklarının neler olduğu, tımarlarının ne kadar gelir getirdiği, arazilerin tasnifi, o bölgede bulunan yaylak ve kışlakların nereler olduğu, bölgede hangi aşiretlerin yer aldığı, idarecilerin kimler olduğu, halkın yönetimden memnun olup olmadığı, yaşanan eşkıyalık olayları sonucu alınanların neler olduğu vb. konularda bilgi edinmek mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada 1765-1768 yılları arasında II numaralı Maraş Ahkâm Defterinde kayıtlı olan ve Malatya'ya gönderilen hükümler yer almaktadır. Bu yıllar arasında Malatya'ya gönderilen hükümler arasında alacak verecek davaları, veraset, tımar, eşkıyalık, vergi, yağma, gasb, seyyidlik, adam öldürme ve hudut anlaşmazlıkları gibi konular bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Important issues in the Ottoman Divan-ı hümayun were discussed and decided in accessed. Divan-ı hümayun, the topics discussed included complaints in public. Public complaints as a result of the development of the state taking place in separate notebooks with all the things began to occur in the books. Grand vezir from the bow of all the things in the book, this book contains the answers written from the heart that supply from the boiler are arranged separately for each State. This book ahkam book is one of maras. There are 6 years between the Book of maras 1742-1878 things. We translate chapter 1178-1181 Hijri/Gregorian dates between 1765-1768 contains provisions that are sent to Malatya. We also do translation according to page 148 and the section 110 is formed. Based on the book, Grooming, Banditry, looting and extortion it is understood that a lot of incidents. All the things contained in the book is based on the provisions of the people are going through, most of bringing the complaint, sources of income, how much revenue brought in to the groom, the classification of the land in that area, which is where the overwintering areas of the tribes in the region of mountain pastures and managers who are satisfied with the rule of the people, whether they are what they are experienced as a result of banditry incidents, etc. it may be possible to obtain information on topics. In this study, maraş and Malatya between the years 1765-1768 II includes provisions that are sent to the registered things in the book. These will comply with the provisions of Malatya between the years sent to litigation, probate, Grooming, banditry, taxation, looting, aggravated assault, seyyidlik, there are issues such as border disputes and manslaughter.