II numaralı Maraş Ahkâm Defterinde, Adıyaman (Hısn-I Mansur, Behisni, Kâhta, Gerger, Samsad)'a gönderilen hükümlerin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of provisions in Maraş Ahkâm Book II which sent to Adıyaman (Hisn-i Mansur, Behisni, Kâhta, Gerger, Samsad)
  1. Tez No: 480735
  2. Yazar: ATİKE AYSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Divân-ı Hümâyûn, Ahkâm Defterleri, Maraş, Ottoman Empire, Divân-ı Humâyûn, Ahkâm Books, Maraş
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Osmanlı Devleti'nde adli sistem düzeninin başında hükümdar bulunuyordu. Hükümdar devlet içersinde yaşayan tüm halka adaletli bir şekilde davranarak onların rahat yaşamasına ve korunmasına özen gösteriyordu. Bu bağlamda hükümdarın hukuki kurallara bağlı kalarak toplum arasında herhangi bir ayrım gözetmeksizin toplumun her kesiminden insanların şikayetleri dinlenerek, bunların adli ve idari konuların görüşüldüğü yer olan Divân-ı Hümâyun'da görüşülmesine olanak sağlıyordu. Divân-ı Hümâyûn'a intikal eden şikayet konuları burada karara bağlanarak mühimme defterlerine ve şikayet defterlerine kaydedilmektedir. İlk dönemde alınan bu kararlar aynı defterlere kaydoluyordu; fakat şikayet sayılarındaki artışlar nedeniyle her bir eyalet için ahkâm defteri adı altında bir defter oluşturulmuş ve mezkeze gelen şikayetlerin çözümleri bu defterde kaydedilmeye başlamıştır. Eyaletlere göre belirlenen Ahkâm Defterleri on yedi bölge olarak belirtilmektedir. Belirtilen defterler arasında 1742-1878 yılları arasında Maraş'a ait altı adet ahkâm defteri bulunmaktadır. Maraş ahkâm defterinde 1764-1778 yılları arasında Maraş eyaletine bağlı Malatya, Ayıntab (Antep), Kars-ı Zülkadriye (Kadirli) ve konumuz içersinde yer alan Hısn-ı Mansur, Kahta, Gerger, Behisni, Samsad gibi idari birimlere gönderilen hükümler yer almaktadır. Hükümler içersinde bulunan belgeler eşkıyalık, gasp, alacak-verecek davaları, toprak ve vakıf meseleleri gibi şikayet konularını ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
The judicial system in the Ottoman Empire state ruled at the height of your order. The people living in the ruling state acted in a justice manner and showed their freedom and protection. The government are bound by the rule of law and they listen to the complaints of all people without discriminanation among the society. Ruling complaints are seen in the Divân-ı Hümâyun, where the judical and administrative issues are seen. The complaints coming from Divân-ı Hümâyûn were recorded here and the complaints books and mühimme books. Due to the increase in the number of complaints, a Ahkâm book was created for each state. Complaints from the center were recorded in this book. Of these books, Ahkâm books regulated according to states were arranged on the basis of the seven regions. Between the years 1742-1778 there are six books Ahkâm belonging to Maraş. There are in the maraş book between the years of Malatya, Ayıntab (Antep), Kars-ı Zülkadriye (Kadirli) connected with Hısn-ı Mansur , Kahta, Gerger, Behisni, Samsad. There are comlaints such as law suits,land ande foundation affairs.