Ege göçleri sonrası Ön Asya'nın siyasi durumu
Aegean migration after the political status of Near East
  1. Tez No: 440756
  2. Yazar: ÇETİN EKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ön Asya, Ege Göçleri, Sherden, Peleset, Asur, Yahudiler, Near East, Aegean Migrations, Sherden, Peleset, Assyria, Jews
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsanlık tarihinde büyük gelişmelerin yaşandığı Bronz Çağı, Hitit ve Mısır gibi iki büyük krallığın hâkimiyeti altında devam ederken ekonomik ve siyasi nedenlerle günümüz Avrupasından başlayan göçler Bronz Çağları'nın sonunu getirmiş, Demir Çağları'nı başlatmıştır. Bu göçler yaklaşık üç bin yıl sonra arkeolog ve tarihçiler tarafından Ege Göçleri olarak adlandırılmıştır. Ege Göçleri ile ilgili esas bilgi kaynağımız Mısır yazıtlarıdır. Mısır yazıtlarından anlaşıldığına göre göç hareketleri M.Ö. XIII. yüzyılın sonları ile XII. yüzyılın başlarında iki aşamada meydana gelmiştir. İlk göç hareketi Merneptah'ın krallığının beşinci yılı olan M.Ö. 1207 yılında meydana gelirken, ikinci göç hareketi ise III. Ramses'in krallığının sekizinci yılı olan M.Ö. 1186 yılında meydana gelmiştir. Ege Göçleri ile Hitit ve Hurri-Mitanni krallıkları yıkılırken Mısır Krallığı ise zayıflamış ve bir daha eski gücüne kavuşamamıştır. Ege Göçleri sonucunda M.Ö. II. bin yılın ikinci yarısında aralarında bir denge kurmuş olan büyük devletler sistemi ortadan kalkmış, bunların yerini bölgesel devletler almıştır.
Özet (Çeviri)
Bronze Age when the big developments at human history took place were continuing under the rule of two big kingdom Hittite and Egyptian, came to an end with the migrations which started in todays Europe with economic and political reasons and started the Iron Age. These migrations were called as Aegean Migrations after three thousand years by the archaeologists and historians. Our main source of Aegean Migration are inscriptions of Egypt. As it is understood from the Egypt inscriptions the migration movements has took place in two stages, at the end of BC XIII. century and at the beginning of XII. century. While the first migration took place during the fifth year of Merneptah's kingdom BC 1207, the second took place during the eighth of III. Ramses's kingdom BC 1186. As the Hitit and Hurri-Mitanni kingdoms came to an end with the Aegean Migrations, Egypt kingdom weakened and never had its old power. At the result of Aegean Migrations the big states balance system which took at second half at BC II. thousand came to an end and regional states took its place.