Devlet okullarında İngilizce öğretimindeki başarıyı etkileyen faktörlere ilişkin İngilizce öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi: İstanbul-Anadolu yakası örneği
A study of English teachers' views about factors affecting the success of English language teaching at public schools: İstanbul-Asia side case
  1. Tez No: 440766
  2. Yazar: AZİME NEHİR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce, başarı, öğretmen, sistem, öğrenci, English, success, teacher, student, system
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı İstanbul Anadolu Yakasında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin görüşlerine göre devlet okullarında İngilizce dersi başarısını etkileyen faktörleri ortaya koyabilmektir. Bu çalışma nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemiyle gerçekleştirilmiş betimsel bir araştırmadır. Yapılan araştırmada aşağıdaki temel sorulara cevap aranmıştır; İngilizce öğretmenlerinin İngilizce öğretimindeki başarıyı etkileyen 1. Eğitim sistemine ait faktörlere yönelik görüşleri nelerdir? 2. Öğretmen, öğretmen seçimi ve öğretmen eğitimine ait faktörlere yönelik görüşleri nelerdir? 3. Öğrenci ve çevresine ait faktörlere yönelik görüşleri nelerdir? Çalışmanın örneklem grubunu 2015-2016 eğitim - öğretim yılında İstanbul ili Anadolu Yakası'nda bulunan 40 okulda görev yapan 116 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak İngilizce dersi başarısını etkileyebilecek unsurları tespit etmek üzere hazırlanmış bir anket ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve SPSS versiyon 22 programı kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre devlet okullarında İngilizce dersi başarısında rol oynayan en önemli faktörlerden biri Türk eğitim sisteminden kaynaklı iken diğer önemli faktörler grubu öğrenci ve çevresinden kaynaklanmaktadır. Öğretmenlerin birtakım demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, mesleki deneyim vb.) İngilizce dersi başarısını etkileyebilecek görüşler üzerinde bir farklılaşma yaratmamaktadır. Elde edilen bu bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose was to explore the factors, affecting the success of English Class in English teachers' point of view, working in public schools, the Asia side of İstanbul. This research is a descriptive study, conducted by survey method, one of the quantitive research methods. The following questions were explored: 1. According to English teachers; what are the roles of Education System on the success of English Class? 2. According to English teachers; what are the roles of teachers, teachers' education and evaluation on the success of English Class? 3. According to English teachers; what are the roles of students and their environment on the success of English Class? The participants of the study are 116 English teachers, working in 40 different public schools, the Asia side of İstanbul during the 2015-2016 academic year. The instrument used in this study is a kind of questionnaire, arranged for researching the factors, affecting the success of English Class. The collected research data was converted to computer format and analyzed by using SPSS Version 22. The findings of the study are the followings: While one of the most influential factors is 'education system' on the success of English class, the other most influential one is 'students and their environment'. The demographic properties of teachers (gender, age, professional experiences etc.) have no significant differences on the sights of English class success of teachers. The findings were discussed in the light of related literature.