Devleta ait ortaöğretim kurumlarında öğretmenlerin algıları açısından okul yöneticilerinin liderlik yeterlilikleri
State secondary schools teachers ' perceptions of school administrators in terms of leadership competencies
  1. Tez No: 440780
  2. Yazar: GÖZDE LAL
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA FARSAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Okul, Yönetici, Leader, School, Manager
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Toplumsal, ekonomik, sosyal değişimlerin ve yeniliklerin yaşandığı günümüzde organizasyonlar giderek artan rekabet ortamında ayakta kalabilmek ve mücadele edebilmek için bu değişime ve yeniliklere uyum sağlamak zorunda kalmışlardır. Değişim ve yeniliklere uyum sağlamak, bunları organizasyonlarda uygulayabilmek ve küresel standartları yakalayabilmek ancak yöneticilerin aynı zamanda liderlik davranışlarına sahip olmaları ile mümkündür. Organizasyonu başarıya ve geleceğe taşıyan kişi liderdir. Lider ile ilgili tanımların çok fazla sayıda ve çeşitlilikte olmasına karşın hepsinde ortak bir nokta bulunmaktadır. O da liderin gerçekleştirdiği faaliyetin, temelde“yönetimsel iş”olduğudur. Bu nedenle lideri tanımlarken, öncelikle, yönetimsel işin ne olduğunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Yönetimsel işin yapısı hakkında bir belirsizlik ve çok sayıda da Kuram bulunmaktadır. Yönetimsel iş; liderlerin ne yaptıklarından, zamanlarını nasıl planladıklarından, kimlerle karşılıklı ilişkiye girdiklerinden, vb. konulardan oluşmaktadır. Liderlikle ilgili literatürde bulunan araştırmalar, makaleler, kitaplar, incelendiğinde konunun, gerek işletme yönetimi ve gerekse yönetim bilimciler açısından ilgi çeken bir konu olduğu ortaya çıkmaktadır. Liderliğin bu kadar ilgi görmesinin temel nedeni ise yönetimin odağında yer alan en önemli unsur olmasından kaynaklanmaktadır. Bugün işletmelerde alınan kararların başarısı ve başarısızlığı liderlerle ilgili olup, liderliğe verilen önem her geçen gün daha da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social, economic and social change and innovation that has to survive in an increasingly competitive environment, organizations are increasingly present and adapt to these changes and innovations have had to fight for. Adapt to change and innovation in organizations and apply them to catch up with global standards, but administrators can also have their leadership behavior. Organization is the leading person carries the success and the future. Although the definitions of too many leaders in diversity and a common point in all of them. It is also the leader of the activities carried out, basically“administrative work”it is. Therefore leader in defining, firstly, it is necessary to clarify what is a managerial job. And there is an uncertainty in many theories about the structure of the administrative task. Administrative work; they do what the leaders, how they plan their time, they enter into mutual relations with whom, and so on. It consists of the subject. Leadership studies in the literature, articles, books, the issue is examined, both in business management and is emerging as a subject of interest in terms of both management scientists. The main reason for the leadership to see so much interest Located on management's focus stems from the fact the most important factor. Today the company is associated with success and failure in the decisions taken by the leaders, the importance of leadership is increasing with each passing day.