Türkiye'de yerel yönetim denetiminin güçlendirilmesinde ombudsmanlık sisteminin uygulanabilirliği
Applicability of ombudsman system in the improvement of local government supervision
- Tez No: 440827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. MUSTAFA ÖNEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Yeni Kamu Yönetimi, Denetim, Ombudsman, Yerel Yönetim Ombudsmanı, Local Authorities, Local Government Ombudsman, the Ombudsman, New Public Management, Supervision
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Yerel yönetimlerin denetlenmesi konusu, dünyada yaşanan gelişim ve değişimlere paralel olarak, Türkiye'nin de bu değişime giderek ayak uydurma çabası içerisine girdiği bir alandır. Yerel yönetimlere verilen önem arttıkça, ona daha fazla yetki ve sorumluluk yüklenmek istemektedir. Yerel yönetimlere verilen görevlerin daha etkili ve verimli kullanılabilmesi için yerel yönetimlerin denetlenmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, yerel yönetimlerden kaynaklanan şikayetlerin hızlı ve pratik olarak çözülmesi, yerel demokrasinin gelişimine katkı sağlamaktadır. Dünyada ve Türkiye'de yerel yönetimler değişik şekillerde denetlenmektedir. Ombudsman, aslında uygulandığı ülkelerde daha çok vatandaşların kötü yönetime karşı korunmasını ve yönetimin iyileştirilmesini üstlenmektedir. Ombudsman denetimini diğer denetim yöntemlerinden üstün kılan başlıca özelliği, sahip olduğu yetkileri bağımsız ve tarafsız kullanması, kolay ulaşılabilir olması, yönetim-vatandaş ilişkilerini geliştirmesi, bireylerin yönetime olan güvenlerinin sağlanması ve sunulan hizmetlerde kalitenin ve verimin sağlanmasına yardımcı olmasıdır. Uzun bir geçmişe sahip olan ombudsmanlık sisteminin ortaya çıkmasından bugüne kadar gelinen zaman içinde ombudsmanlığın dünyada değişik adlar ve farklı uygulamalar altında hızla yayıldığı bilinmektedir. Bazı ülkelerde yerel yönetimlerin üstlendikleri görev ve yetkilerin artması nedeniyle yerel yönetimlerin denetlenmesinde etkin ve hızlı çözümler bulmak amacıyla yerel yönetim ombudsmanının kurulması yoluna gidilmektedir. Yerel yönetim ombudsmanı, yerel yönetimlerin kötü işlemesinden kaynaklanan sorunları çözmekte, kötü yönetim karşısında zarar görmüş vatandaşın haklarını korumakta ve yerel yönetimlerin daha iyi işlemesini sağlamaktadır. Kendine özgü yapısı ve işleyişiyle dikkat çeken yerel yönetim ombudsmanının, dünyada farklı uygulamaları söz konusu olmuşsa da, bu kurumun Türkiye'de de uygulanması, yerel sorunların çözümüne büyük kolaylık ve işlerlik sağlayabilecektir. Bu araştırmada, öncelikle Türkiye'de yerel yönetim birimlerinin daha iyi denetlenmesinin sağlanmasında, daha etkili ve verimli bir şekilde denetim sisteminin oluşturulmasında, yönetimin işlerinin daha kaliteli bir şekilde sunulmasında yerel yönetim denetçiliğinin oluşturulması ve sunacağı katkılar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The topic of local government supervision is a field that Turkey is also trying to adjust the development and evolutions in parallel with the world. As the priority on local governments increases there is more authorization and responsibility for them. The inspection of local governments is critically important in order to use their authority efficiently. Additionaly, the sensible solution of the complaints resulted from local authority, benefits the development of local democracy. Local authorities are supervised with different methods in Turkey and around the world. Actually, the citizens in the countries where ombudsman system is applied, undertake the protection against mismanagement and supply development for the authority. What makes the ombudsman system better than the other systems is the fact that it uses its authority independently and objectively, it is easy to reach, it develops the communication between the citizen and the management, it supplies a trust among citizens to the authority and it increases the benefit and quality of the services. From the revelation of the ombudsman system that has got a long previous experience till the present, it is known that ombudsman system has been forged ahead under different names and variable applications. Because of the fact that local authorities undertake much more duty and authorization in some countries, ombudsman of local authority is worked out in order to find out efficient solutions in the inspection of local governments. The main function of local authority ombudsman is solving the problems resulted from mismanagement, protecting the rights of the citizens suffered from that mismanagement, and enhancing the local authority. Although the fact that, having a special process and origin, the ombudsman of local authority has got different applications all around the world, applying that system will supply an easiness for the solutions of local authority in Turkey. In this reseach, the help of local authority ombudsman is observed for a better and effective inspection of the local government in Turkey and serving qualified management duties.