Nurullah Genç'in şiirlerinin tema ve yapı bakımından incelenmesi
The analysing of Nurullah Genc's poems with regards to the themes and to the structure
- Tez No: 440866
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET FARUK GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nurullah Genç, şiir, tema, yapı, Nurullah Genc, poetry, theme, structure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
1960 yılında dünyaya gelen Nurullah Genç, birçok farklı alanda uzmanlaşsa da daha çok şair kimliğiyle ön plana çıkmış ve tanınmıştır. Sahip olduğu yirmiye yakın şiir kitabı ve üç romanıyla edebiyat dünyasında önemli bir yerde bulunan Nurullah Genç, şiir sahasında tabiat, medeniyet, inanç ve yoğun iç âlem unsurlarıyla donattığı tematik öğeleriyle dikkat çeker. Üç bölümden oluşan bu çalışmamızın birinci bölümünde şairin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği üzerine tanıtıcı bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde sanatçının şiirlerinde sıkça rastladığımız tematik unsurlar başlıklar halinde sınıflandırılarak örneklerle açıklanmıştır. Çalışmamızın son bölümü ise Nurullah Genç'in şiirlerinde yer alan yapısal unsurlara ayrılmıştır. Sonuç olarak Nurullah Genç'in dizeleri içerik ve şekil açısından incelenerek şairin şiir dünyasının kapılarının aralanmasına gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Born in 1960 and today expertised himself in many different branches of the Turkish Literature, Nurullah Genc is more known for his poetically identity. His importance is based on his three novel attracts and especially on his nearly twenty poetry books, remarkable with subjects about nature, civilization, faith and intensive feelings about the inner world. In the first part of this triplicated work you will get some informations about the poet's life, his achievements and his literary personality. The second part shows categorized in titles the common used thematic elements in his poems with samples. Finally the last part is separated for Nurullah Genc's structural factors in his poems. Herewith it is tried to open the door to the author's poetry world by analyzing his verses in content and form.