Yunus Emre'nin karizmatik şahsiyetinde din ve toplum anlayışı
The idea of individual and society in the religious charismatic personality of Yunus Emre
  1. Tez No: 440867
  2. Yazar: NAZIM KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FARUK SİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, Karizma, Birey, Toplum, Din, Tasavvuf, Aşk, Birlik, Yunus Emre, Charisma, Individual, Society, Love, Tasavvuf, Religion, Unity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma,“Felsefe ve Din Bilimleri”alanı bünyesinde Türk tasavvufunun öncülerinden Yunus Emre'yi, karizmatik şahsiyeti kapsamında ele alarak sosyolojik yönden incelemeyi amaç edinmektedir. Bu çalışma“Yunus Emre'nin Karizmatik Şahsiyetinde Din ve Toplum Anlayışı”konusu üzerine“Tümevarım”yöntemiyle ele alınmış bir çalışmadır. Çalışmanın ilk bölümünde teorik bilgiler üzerine yapılan çalışmalara ön hazırlık mahiyetinde yer verilmiş ve daha sonraki çalışmalar teorik bilgiler üzerine oturtulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın teorik kısmı verildikten sonra ikinci ve üçüncü bölümde ise Yunus Emre'nin şiirlerinden yola çıkılmış olup, Yunus Emre'nin hayatı ve yaşadığı döneme dair bilgiler verilerek çalışmanın anlaşılır olması sağlanmıştır. Dünyaca tanınmış Yunus Emre'nin neden toplum tarafından“Bizim Yunus”olarak kabul gördüğü ve Yunus'u“Yunus”yapan karizmatik şahsiyeti, dördüncü bölümde ele alınıp işlendi. Beşinci bölümde ise Yunus Emre'nin“Aşk”,“Birey”ve“Birlik”sözcükleri anahtar kelimeler olarak ele alınmış olup“Birey”,“Toplum”ve“Din”kavramlarından yola çıkılarak şairin nasıl bir dünya görüşü ortaya koyduğu ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyse Yunus Emre's charismatic personality in the context of sociology who is the pioneer of Turkish mysticism under the philosophy and religious sciences.This research is about the idea of personality and society in Yunus Emre's religious charismatic personality which is done by induction method. In the first part of our study therothical knowledge was given and in the later phase we made the studies in connection with therothical knowledge. After the therothical part of our study, in the second and third parts it is tried to present Yunus Emre's life and poems to show our study more understandable. In the fourth part, it is tried to show why society accepted world-wide known Yunus Emre“Our Yunus”and it is showed this charismatic personality and his life. In the fifth part it is approached that Yunus Emre's Love, Individual and Unity words as key words and later in the light of individual and society it is tried to Express how Yunus Emre created his world understanding.