Bireylerin anne baba tutumlarının özgüven ve sosyal fobiye olan ilişkisinin incelenmesi
The investigation of the relationship of individuals parental attitudes with self-confidence and social phobia
  1. Tez No: 441123
  2. Yazar: HALİL SAĞAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BAYHAN ÜGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Baba Tutumları, Özgüven, Sosyal Fobi, Parental Attitudes, Self-Confidence, Social Phobia
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma da 18 yaş alt sınır olmak üzere bireylerin anne baba tutumlarının özgüven ve sosyal fobi ile olan ilişkisi incelenmiştir. Örneklem Denizli ili ile sınırlı tutularak veri toplama işlemi yapılmıştır. Araştırma toplam da 275 kişinin katılımı ile yapılmıştır. Çalışma da kullanılan veri toplama araçları demografik bilgi formu , anne baba tutumları ölçeği, özgüven ölçeği ve Liebowitz sosyal kaygı ölçekleridir.Araştırmada SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek Yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Tukey Post-Hoc testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişkiyi Pearson Korelasyon, etki ise regresyon analizi ile test edilmiştir.Araştırma sonucuna göre hipotezlerden biri ile uyumlu bir şekilde Demokratik anne baba tutumu algılamış bireylerin kendi içinde verdikleri kararlarda sergiledikleri özgüvenli tutum ile dış çevrelerine karşı sergiledikleri özgüvenli tutum arasında anlamlılık bulunmuştur. Bireyler demokratik anne baba tutumu ile yetiştirildiklerinde özgüvenli bir birey olarak yetişmektedir. Öte yandan bir diğer bulunan sonuç ise; koruyucu anne baba tutumu arttıkça bireyin sahip olduğu kaygıda artmaktadır. Bireylerin çocukluğunda anne babasından algıladığı anne baba tutumunun“ Koruyucu Tutum”olması bireyin şu anda özgüvenli olup olmadığını etkilemediği sonucuna erişilmiştir. Bireylerin çocukluğunda anne babasından algıladığı anne baba tutumunun“ Otoriter Tutum”olması bireyin şu anda özgüvenli olup olmadığını etkilemediği sonucu ortaya çıkmaktadır. Bireylerin çocukluğunda anne babasından algıladığı anne baba tutumunun“ Demokratik Tutum”olması sosyal fobiye sebep olduğu ile ilgili bir sonuca ulaşılamamaktadır. Bireylerin çocukluğunda anne babasından algıladığı anne baba tutumunun“ Koruyucu Tutum”olmasının sosyal fobiye sebep olduğu şeklinde bir bulguya rastlanmamıştır. Bireylerin çocukluğunda anne babasından algıladığı anne baba tutumunun“ Otoriter Tutum”olmasının sosyal fobiye sebep olduğu şeklinde bir sonuca erişilememektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the parental attitutes of inviduals and self-confidence and social phobia was investigated,with the lower limit of age was 18. The data collection was limited to the Denizli province, and there were 275 participants.The data collection tools included demographic information forms, parental attitude scale,self-confidence scale, and Liebowitz social anxiety scale.In the study, the data, collected through SPSS ( Statistical Package for Social Sciences)for Windows 21.0 Program, was analysed. Descriptive statistics methods ( Frequency, percentages, mean, and standard deviation) were used during the evaluation of the data.T-Test was used while comparing the quantitative data to determine the differencens between two groups.In the case of more than two groups, (One Way) Anove Test was used while comparing the intergroup parameters. To determine the group that caused discrepancy, Turkey Post-Hoc Test was used.The relationship between the dependent and independent variables of the study was tested through Pearson correlation. The effect was tested through regression analysis. The results of the study revelaed that, in accordance with one of the hypothesis of the study, a significance was identified between inner attitudes of confidence of individuals that perceived democratic parental attitude and their attitudes of confidence towards external environment. When individuals are raised by democratic parental attitude, they grow up as self-confident individuals. Another result of the study revealed that the more there is protective parental attitude, the more anxiety individuals have. The conclusion was reached that when individuals perceived protective parental attitude during their childhood, this situation has no effect on whether these individuals are self-confident now. The conclusion appeared that when individuals perceived authoritarian parental attitude during that childhood,this situation has no effect on whether these individuals are self confident now. The conclusion can't be reached that when individuals perceived democratic parental attitude during these child hood,this situation caused social phobia.No findings were reached that when individuals perceived protective parental attitude during these child hood,this situation caused social phobia.The conclusion can't be reached that when individuals perceived authoritarian parental attitude during these childhood this caused social phobia.