Gençlere yönelik cami merkezli sosyal din hizmetleri
Mosque centered soci̇al reli̇gi̇on servi̇ce for youth
  1. Tez No: 441195
  2. Yazar: MEHMET ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Görevlisi, Üniversite Camii, Sosyal Din Hizmeti, Dini Danışmanlık, Gençlik, Religious Official, University Mosque, Social Religious Services, Religious Counseling, Youth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Din ve maneviyat kavramı, insanın doğasında yaratılıştan itibaren var olan ve fıtrat programının temel unsuru sayılan inkar edilemez bir olgudur. Allah (cc), gönderdiği dininin iyi anlaşılıp yaşanabilmesi ve fıtrat programının bozulmaması için, İslam'ın prensiplerini kurumsallaştırıp müesses hale getirmiştir. Bu müesses hayatın merkezine mabet ve mektebi almak suretiylede madde ve mana bütünlüğünde ferdi ve cemiyeti inşa edecek bir medeniyet kurmuştur. Tarihimize baktığımızda, camilerimiz iyi ve kötü günde adeta toplumun yüreği olmuş, insanımızı bağrına basmış, kalpleri teskin etmiştir. Camiler ve görevlileri Müslüman toplum için kaçış kapısı değil; çıkış kapısı olmuştur. Camiler tüm zamanlarda iyilik hareketinin başlatıldığı mekânlar, cami görevlileri de bu iyilik hareketinin öncüleri olmuşlardır.İlim, irfan, ihsan ve ahlak pınarları gibi hizmet gören camilerimizin görevlileri sadece doğum ve ölümde değil; ikisinin arasında da hayatın merkezini ve kalbini tutan, sadece dünyadan ayrılanların değil, yoldan ayrılanların da hizmetinde olan, hakikate vâkıf, halka vakıf insanlar olmuşlardır. Bu çalışmada Gençlere Yönelik Cami Merkezli Sosyal Din Hizmetlerine olan ihtiyaç üzerinde durulmuş ve yapılan çalışmalar incelenmiştir. Gençlerin yaşadığı manevi boşluğa ve anlam arayışına cami merkezli bir katkının nasıl sağlanabileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Religion and spirituality concept, which exists since creation of human natüre and regarded as a fundamental element in creation of natural disposition is an undeniable phenomenon. Allah (SWT), to keep the good understanding and experience of the religious order and avoid deterioration of natural disposition, has institutionalized and established the principle of Islam. When we look at ourhistory, mosques were almost society's heart to cherish and calm his mind during the good and bad days. Mosques and officials were not escape door to the Muslim community but rather served as an exit door. Mosques always have been the place where kindness and beneficence began and mosque officials were the pioneer of this movement. The role of mosque officials in promoting knowledge, wisdom and goodness were not limited to the interest of society as to offer birth and death ceremonies and prayers but also for the life in between and the hereafter in order to guide to the right path for the one who goes astray. This study havebeen focus on the need for mosque centered social religion services for youth and have examine the work done at home and abroad. The quest for meaning and spiritual emptiness in the lives of the youth and the way how to ensure mosque centered contribution to this have be discussed.