Demokrat Parti Dönemi (1946-1960) Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde azınlıklar
Demokratic Party (1946-1960) minorities at the Turkish Grand National Assembly
  1. Tez No: 441216
  2. Yazar: MUZAFFER AMMAR SAKALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ SAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlıklar, Demokrat Parti, TBMM, Tek Parti, Demokrasi, Minorities, Democratic Party, Turkish Grand National Assembly, Single Party, Democracy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Çok uluslu bir devlet yapısına sahip olan Osmanlı İmparatorluğu'nun bakiyesi üzerine oturmuş bulunan Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı'nın geçirmiş olduğu Tanzimat, Islahat ve Meşrutiyet gibi dönemlerin bir benzerini 1946'da tek partili dönemden çok partili hayata geçerek yaşamıştır. Bu dönemin ana meselelerinden biri, aynen Osmanlı'nın karşılaştığı gibi Gayrimüslim unsurların (azınlıklar) temsil meselesi olmuştur. Tezimizin konusunu oluşturan Demokrat Partili azınlık milletvekillerinin 1946 yılı ile 1960 yılı arasındaki faaliyetlerinin ortaya çıkarılmasında temel kaynak olarak söz konusu yıllar arasındaki TBMM Tutanakları kullanılmıştır. Bu tutanaklardaki yüzlerce konuşma içerisinden, tezimizin amacı ve hacmine uygun olanlar seçilmiş ve bu nutuklar konularına göre sınıflandırılarak kronolojik olarak sunulmuştur. Bunlara ek olarak azınlık mensubu milletvekillerinin, TBMM Albümü ve Parlamento Tarihi kitaplarındaki biyografilerinden de destek alınarak çalışmamızın daha açıklayıcı olması sağlanmıştır. Tezimizin amacı çok partili hayatın başladığı 1946 yılı ile askeri darbenin gerçekleştiği 1960 yılları arasında Demokrat Parti'yi temsil eden azınlık milletvekillerinin daha çok hangi konularda yoğunlaştığı, kendilerini Türk toplumunun neresinde gördükleri, demokrasi anlayışları, siyaset, ekonomi ve vatandaşın günlük sorunlarıyla ne kadar ilgilendikleri, geleceğe dönük neler söyledikleri ve mensubu oldukları topluluklarıyla ilişkilerini ortaya çıkarmaktır. Anılan dönemde DP'den on milletvekili meclise girmiştir. Çalışmamızda bütün milletvekillerinin biyografisine değinilmiş; ancak bazılarının konuşmasının bulunmaması, bazılarının da konuşmalarının çalışmamızın kapsamına girmeyeceği düşüncesiyle sadece altı milletvekilinin konuşmaları üzerinde durulmuştur. Konuşmaların değerlendirilmesi aşamasında hangi milletvekilinin kaç konuşmasının olduğundan ziyade, hitabetin niteliğine, konunun güncelliğine ve günlük hayatta her vatandaşın karşılaşması muhtemel sorunlarla olan ilgililiğine dikkat edilmiştir. Daha önce bu alanda tezimizdeki kadar detaylıca bir çalışmanın yapılmamış olması araştırmayı güçleştirse de bahsi geçen 14 yıllık süre zarfında azınlık milletvekillerinin, milletin meclisinde tarihe not düşülecek hangi sözleri söyledikleri tüm ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Çalışmamız aslında bu yönüyle alanında büyük bir ihtiyacı karşılamakta ve bir ilk olma özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Republic of Turkey which set on the remainder of the Ottoman Empire that has a cosmopolitan state structure, has lived a similar session like reorganization, reforms and constitutionalism in 1946 by passing from single party period to multiparty system. One of the matter in this period was the representation problem of the non-muslim people (minority) as the Ottoman met the same problem. The official reports of the Turkish Grand National Assembly were used as basic source to find out the activities of the minority deputies at the Turkish Grand National Assembly which generates the subject of our thesis between the year 1946 in which the minority deputies at the Turkish Grand National Assembly started to revealing themselves and the year 1960 in which the party was put down from the power. The speeches that are convenient to target of our thesis and its volume were chosen among the hundreds at these official reports, and these official reports were categorized pursuant to their topics and presented as chronologically.In addition to this we used the Turkish Grand National Assembly album of the minority deputies and their biographies in the books of parliament history for supporting so that it became more explanatory. The targets of our thesis are to find out on which topics the minority deputies at the Democratic Party concentrate between the year 1946 in which the multi-party life has started and the year 1960 in which the military coup has taken place,how they see themselves in the Turkish Community, their democratic intellections, how they intersted in politic, economy and daily matters of the citizens, what they said about in the future and relationships about their community. Ten deputies from Democratic Party got into parliament in the mentioned period.We mentioned about all the deputy biographies in our studies;however we dwelled on just six deputy speeches because of could not find some speeches and with the thought of some of them out of coverage. We pointed out quality of the oratory, topicality of the subject and the daily matters which any citizen might meet in the daily life rather than which deputy has got how many speech. A detailed study had not been done on this course previously, so it complicated the research. But the important words in the history of the minority deputies that spoke in the period of 14 years at the National Assembly were handled down to the last detail. Actually our study supply the needs on this course and has the importance of being first.