Ulusal basın ekseninde Demokrat Parti döneminde uygulanan sosyo- kültürel politikalar
Socio-cultural policies of the Democratic Party period in the terms of the national press
  1. Tez No: 806032
  2. Yazar: BURCU MACİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ALTUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adnan Menderes, Demokrat Parti, 14 Mayıs 1950, 27 Mayıs 1960, Adnan Menderes, Demokrat Parti, 14 May 1950, 27 May 1950, Socio Culture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nde çok partili yaşama geçiş, 7 Ocak 1946 yılında Demokrat Parti'nin kurulmasıyla mümkün olmuştur. 14 Mayıs 1950 seçimlerinden büyük bir zaferle çıkan Demokrat Parti, bu tarihten itibaren on yıl iktidarda kalmayı başarmıştır. Fakat bu on yıl içerisinde gerek sosyal gerek kültürel ve bunlara ekleyebileceğimiz ekonomik, siyasi pek çok sahada gelişme ve değişme kendini göstermiştir. Bu tez, söz konusu partinin on yıllık dönemine ilişkin sosyal ve kültürel gelişmelerin ne olduğunu mümkün olduğu kadar ortaya koymaktadır. Bu dönem genellikle ekonomik ya da siyasi özellikleri ile çalışılmış olduğundan dönemin sosyal ve kültürel özellikleri yönünden çalışılması önem arz etmektedir. Bu nedenle dönemin tartışmalı pek çok durumu ile bu durumların gerek sosyal gerekse kültürel etkilerini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda bulunan döneme ait belgeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığı'nda bulunan döneme ait ulusal basın kaynakları, Milli Kütüphane bünyesinde yer alan ulusal basın kaynakları ile Ayın Tarihi Dergisi, Kayseri Kadir Has Merkez Kütüphanesi'nde bulunan pek çok eser ile Kayseri ve Samsun Halk Kütüphanesi'nde bulunan kısmi eserlerden, aynı zamanda dönemi ele alan pek çok makale ve tez çalışmasından faydalanılmıştır. Çalışmamızdan elde ettiğimiz bilgilere göre 1950'li yıllar Türkiye Cumhuriyeti'nde farklı bir anlayışı temsil eder. Bu durum Demokrat Parti'nin politikaları ile ilişkilidir. Partinin uygulamış olduğu dış siyaseti, temsil ettiği iktisadi politikaları ile ideolojik politikaları sosyal ve kültürel alanı fazlaca etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The transition to a multi-party system in the Republic of Turkey became possible through the establishment of the Democrat Party on January 7, 1946, after going through certain stages. Having won the May 14, 1950 elections with a great victory, the Democrat Party managed to stay in power for ten years since that date. However, during these ten years, many developments and changes were observed in the social, cultural, economic, and political fields. This thesis aims to understand the social and cultural developments of the aforementioned party's decade-long period as much as possible. As this period has been mainly studied in terms of its economic and political characteristics, it is important to examine the social and cultural features of the period. For this purpose, documents belonging to the period under the presidency of the presidency of the republic of Turkey state archives, national press sources belonging to the period under the chairmanship of the library and archive services of the Turkısh Grand National Assembly, national press sources in the national library and the historical magazine of the month, Kayseri Kadir Has with many Works in the public library as well as many articles and dissertations dealing with the period were used. According to the information we obtained from our study, the 1950s represent a different understanding in the Turkish Republic. This situation is related to the policies of the Democratic Party. The foreign policy imğlemented by the party. The economic policies it represents and its ideological policies have greatly affected the social and cultural sphere.