Hesen Seyidbeyli'nin Cepheden Cepheye adlı romanı ile Ahmet Ümit'in Sultanı Öldürmek romanının dil özellikleri açısından karşılaştırılması
Comparing in terms of language functions of Sultani Öldürmek novel by Ahmet Ümi̇t with Cepheden Cepheye novel by Hesen Seyidbeyli
  1. Tez No: 441257
  2. Yazar: FATMA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHRABANI ALLAHVERDİYEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hesen Seyidbeyli, Cepheden Cepheye, Ahmet Ümit, Sul-tanı Öldürmek, Hesen Seyidbeyli, Cepheden Cepheye, Ahmet Ümit, Sultanı Öl-dürmek
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Dil unsuru oldukça geniş bir kavramdır. İnsanlığın başlangıcından beri her zaman gelişmiş ve değişmiştir. Dil, insanların maddi ve manevi tecrübelerini yansıtır. Tarih, coğrafya, gelenek ve görenek gibi unsurları içerir. Türk milleti zengin bir tarihe sa-hiptir ve dünyanın çeşitli yerlerinde hüküm sürmüştür. Dolayısıyla Türk dili de geli-şim ve değişim açısından köklü bir dildir. Romanlarda, öykülerde, masallarda, türkü-lerde, destanlarda bir milletin dil özelliklerini görebiliriz.“Cepheden Cepheye”ro-manı Azerbaycan Türkçesi ile yazılmıştır,“Sultanı Öldürmek”romanı Türkiye Türk-çesi ile yazılmıştır. İki roman ses bilgisi, şekil bilgisi ve kelime bilgisi açısından in-celenmiştir ve örneklerle açıklanmıştır. Sonuç bölümünde Azerbaycan Türkçesi ve Türkiye Türkçesine ait benzerlikler ve farklılıklar maddeler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The element of language is quite a broad concept. Since the beginning of mankind it has advanced and has changed always. It reflects people's material and spiritual experiences. It includes factors such as history, geography, traditions. The Turkish nation has a rich history and has ruled in various parts of the world. Therefore Tur-kish language is also a fundamental language in terms of development and change. We can see the language features of a nation in the novels, in the stories, in the tales, in the songs, in the epics.“Cepheden Cepheye”novel has been written in Azerbaijani Turkish.“Sultanı Öldürmek”novel has been written in Turkey Turkish. Two novel has been investigated in terms of phonetic, morphology, vocabulary and has been explained by examples. Differences and similarities of Turkey Turkish and Azerbai-jani Turkish are given item by item.