Türkiye'de peribacalarının (Badlands topoğrafyası) coğrafi dağılımı ve peribacalarının oluşum ve gelişimini etkileyen doğal faktörler
Geographical distrubution of fary chimneys in Turkey and natural factors influencing their formation and development
- Tez No: 441274
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kapadokya, Kırgıbayır, Kula Yöresi, Peribacası, Jeoloji
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de peribacalarının oluşum ve gelişimini etkileyen doğal Faktörler incelenmiştir. Farklı yörelerde bulunan peribacalarının jeoloji, jeomorfoloji, iklim ve bitki örtüsü gibi oluşum ve gelişimini etkileyen doğal faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, kurak ve yarı-kurak iklim bölgelerinin tipik yer şekilleri olan peribacalarının az nemli ve yarı nemli iklim koşullarında da gelişme gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, peribacalarının farklı dirençlilik özelliklerine sahip volkanik tüf ve ignimbiritlerin ardalanma gösterdiği litolojiler üzerinde en iyi şekilde gelişme göstermekle birlikte, şartların uygun olması koşulu ile flüviyal, kollüviyal ve gölsel depolar gibi formasyonlar içerisinde de gelişme gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines natural factors affecting the formation and development of fairy chimneys in Turkey. It aims to find out geology, geomorphology, climate and vegetation characteristics of fairy chimneys in regions where they are prevalent. The results have showed that while fairy chimneys are characteristic features of arid and semiarid regions, they can also develop in less humid or semi humid climate conditions. It has further indicated that fairy chimneys not only develop on volcanic tuffs with overlying/alternating resistant ignimbrites but also on bedrocks that are not volcanic origin, such as formations consisting of fluvial-colluvial deposits, lacustrine etc. KeyWords: Capadocia, Badlands, Kula Region, Fairy Chimneys, Geology.