Yarı kurak iklim bölgelerinde farklı bakı koşullarına sahip yamaçlarda erozyon süreçlerinin incelenmesi (Akziyaret-Şanlıurfa)
Analysing erosional processes on different aspects of slopes in a semi-arid region (Akziyaret – Şanlıurfa)
  1. Tez No: 441275
  2. Yazar: CİHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Erozyon, yarı-kurak bölge, bakı, sediman oranı, Şanlıurfa, Erosion, semi-arid region, aspect, rate of sediment, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu çalışmada, Şanlıurfa'nın 15 km kuzeyinde bulunan Akziyaret Tepesi'nin farklı yamaçlarındaki erozyon süreçleri incelenmiştir. Farklı bakı koşullarına sahip yamaçlardan taşınan erozyon materyalinin oranının ve miktarlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bunun için arazi ölçümleri ve laboratuvar analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre toplam yağış miktarı ile taşınan sediman oranı arasında düşük fakat pozitif bir ilişki bulunurken, sağanak yağış ile taşınan sediman miktarı arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur. Seçici taşınma ile ilgili olarak, düşük miktarda ve düşük hızdaki yağışın seçiciliği artırdığı, yoğun ve yüksek hızdaki yağışın ise seçiciliğin zayıf (kötü boylanma) olmasına yol açtığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study erosional processes were investigated on different aspects (slopes) of Akziyaret Hill located on 15 km north of Şanlıurfa, Turkey. It aims to find out the rate and quantities of erosional material which were transported from the different aspects of slopes. The methodology was based on both field measurements and laboratory analysis. Results have shown that there is a weak but positive correlation between amount/rate of sediment transported and amount of total rainfall, while stronger correlation was found between amount of sediment transported and torrential rainfall. In terms of selective sediment transport it was found that less amount and low intensity of rainfall gave rise to greater size selectivity, while a weak sediment selectivity (low sorting) was noticed for the intense and heavy rainfall.