Türk İş Hukukunda evde çalışma
Work at home in Turkish Labour Law
- Tez No: 441437
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MELDA SUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Evde Çalışma, Uzaktan Çalışma, Tele Çalışma, Evde Tele Çalışma, Esnek Çalışma, Home Work, Remote Work, Tele Work, Home Based Telework, Flexible Work
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
İş görme borcunun ana işyeri dışında işçinin evinde ya da belirleyeceği bir başka yerde ifa edilmesini ifade eden evde çalışma, 1 Temmuz 2012 Tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu'nda Evde Hizmet Sözleşmesi başlığı altında düzenlenmiştir. Türk Borçlar Kanunu'ndaki düzenleme haricinde evde çalışmaya ilişkin olarak 4857 Sayılı İş Kanunu'nda özel bir düzenleme yoktur. ILO'nun 177 No. lu Evde Çalışma Sözleşmesi ve 184 No.lu Evde Çalışma Tavsiyesi'nin 1 (a) maddesine göre, evde çalışma, evde çalışan olarak adlandırılabilecek, ulusal mevzuat ve mahkeme kararları uyarınca bağımsız çalışma için gerekli olan özerklik ve ekonomik bağımsızlığa sahip olmayan kişi tarafından, kendi evinde veya işverenin işyeri dışında olmak kaydıyla kendi seçtiği diğer yerlerde, bir ücret karşılığında, malzeme, ekipman ve diğer girdilerin, kim tarafından temin edildiğine bakılmaksızın, işverence belirlenen mal veya hizmetlerin üretimi için çalışmadır. Türk İş Hukukunda evde çalışma konulu bu tezde, evde çalışmanın klasik iş sözleşmesi uyarınca iş görme ediminin yerine getirilmesi sürecine ilişkin yeni bir düzen öngördüğü ortaya koyulmuş ve bireysel iş hukukunun genel hükümleri içerisinde, evde çalışma uygulamasında teorik açıdan ve uygulama açısından zorluk arz eden hususlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Saptanan sorunlu konular çerçevesinde, iş hukukunun şemsiyesi altında kalarak, bu yeni organizasyon biçiminin hayata geçirilmesi konusunda bazı öneriler geliştirilmeye çaba gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term of homework, that means executing a work outside the main office in employee's house or a place which was chosen by the employee, has been regulated in the Turkish Code of Obligations that is going to become valid on 1st July 2012. There are no other particular regulations related to homeworking in the Labour Act of 4857, except for that is of in the Turkish Code of Obligations. According to ILO's Home Work Convention, No.177 and Home Work Recommendation, No.184; homework means work carried out by a person, to be referred as a homeworker, doesn't have degree of autonomy and of economic independence necessary to be considered an independent worker under national laws, regulations or court decisions; in his or her home or in other premises of his or her choice, other than the workplace of the employer, for remuneration, which results in a product or service as specified by the employer, irrespective of who provides the equipment, materials or other inputs used. In this study, themed work at home ın Turkish Labour Law, is exposed that homework provides a new organization for the execution process of typical labor contract and examined the application of general provision on labor contract and determined the problematic issues. Within the framework of these problematic issues, by using the principle institutions of labor law, has tried to develop some concrete propositions for these problematic issues.