Uluslararası pazarlama stratejilerinden standartlaştırma ve uyarlamanın ürün ve marka kararlarına etkisi ve dünya genelinde tüketici tercihlerine ilişkin EFES markası üzerine bir uygulama
Effect of standardization and adaptation from international marketing strategies on decisions of product and brand and a practise regarding consumer preferences on EFES brand in the worldwide
- Tez No: 441471
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Uluslararası Pazarlama, Standartlaştırma, Uyarlama, Ürün ve Marka Kararları, EFES, International Marketing, Standardization, Adaptation, Product and Brand Decisions, EFES
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 145
Özet
Uluslararası pazarlama, tüketicilerin farklı ürün ve hizmet taleplerini ve işletmelerin bu talepleri karşılamak amacıyla ulusal pazarlardakinden farklı olarak belirledikleri pazarlama stratejilerini ve tüketici talepleri ile işletmelerin belirlediği bu stratejilerin birbirine uyumu noktasında katlanılan riskleri içine almaktadır. Uluslararası pazarlarda faaliyette bulunan işletmeler pazarlanan ürün ve girilen pazarın özelliklerine bağlı olarak standartlaştırma ve uyarlama stratejilerinden birine karar vererek pazarlama çabalarını sürdürürler. İşletmeler, ulusal pazar ile girdikleri yeni pazarın birbirine yakın ekonomik, politik ve sosyo-kültürel çevreye sahip olmaları durumunda standartlaştırma stratejisi uygulama yönünde karar verirken, ulusal pazar ile girdikleri yeni pazarın tamamıyla birbirinden farklı olması durumunda uyarlama stratejisi uygularlar. Aslında, uygulanacak stratejiden birine karar verilirken pazar özellikleri dışında ürün türü de önem taşımaktadır. Pazar özellikleri farklı olmasına rağmen bazı ürünler türleri gereği uyarlanamazken, pazar özellikleri aynı olmasına rağmen bazı ürünler de türleri gereği standartlaştırılamazlar. İşletmelerin temel amacı kar sağlamak olsa da işletmenin devamlılığının sağlanması da önemlidir. İşte bu düşünceden hareket ile işletmeler yabancı pazarlara girerken benzerliklerin ve farklılıkların analizini yapmalı, bu benzerlik ve farklılıkları pazarlama stratejilerinde nasıl yönetebileceklerinin kararını iyi vermelidirler. Ürün odaklı standartlaştırma stratejisinin mi tüketici odaklı uyarlama stratejisinin mi seçileceği noktasında işletmeler karar verirken öncelikle ürün türünün hangi stratejiye daha uygun olduğuna bakmalı ve girilecek pazarlar hakkında çok dikkatli araştırma yapmalıdırlar. Standartlaştırma ve uyarlama stratejisinin ürün ve marka kararlarına etkisinin boyutunun ve öneminin incelendiği bu çalışmada, uygulama kısmında tüketici tercihlerini ve yerel bir ürün olan Efes markasının uluslararası pazarlarda bilinirliğini ölçmek amacıyla ana kütlesi yabancı uyruklu tüketiciler olan bir anket çalışması da yapılarak konu detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
International marketing involves consumer's different products and services demands and differently determined marketing strategies from national markets by firms to meet these demands and assumed risks at the point of adaptation of consumer demands and determined these strategies by firms. Firms operate in international markets maintains their marketing efforts deciding one of standardization and adaptation strategies depending on products and market conditions that was entered. While firms decide to practise standardization strategy in case national market and new market have close economic, political, socio-cultural environment, they practise adaptation strategy in case national market and new market have fully different environment. In fact, product type is important except market conditions while it is being decided one of the strategies which will be practised. Although market conditions are different, while some products can't be adapted because of their types, although market conditions are same, some products can't be standardized because of their types. Altough yet main goal of the firms is gaining profitability, providing of firm's continuity is important too. So that, while firms enter the foreign markets, they should analyze similarities and differences and decide magnificently how they will manage similarities and differences in marketing strategies. At the point of choosing standardization strategy that is focused to product or choosing adaptation strategy that is focused to consumer, while firms decide, they should analyze which product type is suitable for these strategy and research very carefully about new markets which they want to enter. In this study which is analyzed effect's of importance and dimension of standardization and adaptation strategy on decisions of product and brand, subject was examined in detail making questionnaire study that aims foreign nationals in practise part on the purpose of measuring consumer preerences and brand awareness of EFES which is a local product in the international markets.