Toplam kalite yönetimi uygulamaları ve inovasyon ilişkisi: Keşifsel bir çalışma
The relationship between total quality management applications and innovation: An exploratory study
- Tez No: 441472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ETHEM DUYGULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Toplam Kalite Yönetimi (TKY), Toplam Kalite Yönetimi ve İnovasyon İlişkisi, Innovation, Total Quality Management (TQM), Relationship of Total Quality Management and Innovation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde işletmelerin rakipleriyle tek bir olgu üzerinden rekabet etmeleri yeterli olmamaktadır. Değişen piyasa şartları içerisinde işletmeler aynı zamanda müşteri isteklerini takip etmeli ve müşteri isteğine yönelik kaliteli hizmet ve ürün sunmalıdırlar. Bu sebeple işletmeler teknolojik gelişmeleri takip ederek, teknolojinin avantajlarından yararlanmalı ve süreçlerini sürekli yenileyerek çağa uygun hale getirmelidirler. Bu süreçleri gerçekleştirirken, işletmeler iki olguya ihtiyaç duymaktadır: TKY ve inovasyon. Bu çalışmanın amacı bu iki olgunun, TKY ve inovasyon arasındaki ilişkiyi keşifsel bir çalışma ile ortaya koymaktır. Literatür taramaları sonucu TKY ve inovasyon arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya yönelik bazı nicel çalışmalara ulaşılmıştır. Ancak yapılan bu çalışma ile konuya farklı bir açıdan bakılmış ve nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmıştır. Literatür taraması sonucu soru formları oluşturulmuştur. İşletmeler ile 'derinlemesine mülakat' tekniği kullanılarak görüşmeler yapılmış ve elde edilen veriler nitel yöntemlerle analiz edilerek TKY ve inovasyon arasındaki ilişki betimlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present time, businesses, compete with their rivals not only at a single point; but also make the appropriate changes and high-quality production with the changing business conditions by following the customer's requests. So that business must take technological developments as an advantage, and keep up with the times by renewing themselves and process. In order for all this, they need Total Quality Management (TQM) and innovation practices. The purpose of this study, to determine the relationship between the TQM and innovation practices with an exploratory study. When we examined literature we have seen some interest in the relationship of TQM and innovation. Yet those studies were quantitative research. We aim to look with another perspective so we used to the qualitative method for our study. A questionnaire prepared after as a result of the literature review. We had the deep interviews with companies to collect data. Then we analyse our data and we describe that relationship between TQM and innovation.