Kamu kurumlarında çalışan sağlık personelinin istihdam türleri
Employment type of the health personnel in public institutions
- Tez No: 441478
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu kurumu, sağlık, sağlık personeli, istihdam, Public Institution, health, health personnel, employment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Sağlık bireylerin doğuştan sahip olduğu en temel haklardan biridir. Sağlık hakkından bireylerin en yüksek düzeyde yararlanmasını sağlamak devletlerin temel görevlerinin başında gelmektedir. Devlet, tüm vatandaşlarının beden ve ruh sağlığı içinde ve insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamalarını sağlamakla görevli bulunmaktadır. Ülkemizde sağlık sektörü 2003 yılından bu yana, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte, radikal bir reform sürecinin içine girmiştir. Bu reformlar hem toplum hem de sağlık sektörü ve kamu açısından önemli değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Devletin sağlık politikası ve sağlığa bakışı değiştikçe sağlık alanındaki istihdam yapısı da değişmiştir. Sağlık hizmeti sunumunda en büyük paya sahip olan kamu kurumlarında görev yapmakta olan sağlık personellerinin istihdamının yönünün kadroluluktan sözleşmeliliğe doğru çevrildiğini söyleyebiliriz. Sağlık hizmetlerinde ki değişim ve dönüşümün bir sonucu olarak kamusal sağlık hizmetlerinde kadroya dayalı güvenceli istihdam biçimi, yerini giderek esnek istihdam biçimlerine bırakmaktadır. Sağlık personelinin istihdam biçimlerinde yaşanan bu değişikliğin yasal, kurumsal ve sayısal değerlendirmesi çalışmanın özünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Right to Health is one of the inherent fundamental rights. It is one of the most important duties of the governments to provide opportunities for citizens to use that right. Government is responsible for providing a mentally and physically healthy and honorable life to all citizens. In our country, health sector has been in a reform process since 2003 with the Transition Program in Health. These reforms have leaded to many changes in society and health sector. While government health policies and point of view change, employment structure changes, too. Public Institution has the biggest share in health serving and employment type of health personnel in there has changed from regular employee to contracted employee. As a result of change and transition in health services, employment type in public institutions has been shifting from guaranteed regular employment to other flexible type of employment. Legal, institutive and quantitative evaluations of the change in the employment style of health personnel form this study.