Dini motifli terör örgütlerinin 'Şahadet' (Şehitlik) kavramını anlama biçimlerini felsefi açıdan incelenmesi
Examination of understanding the term of martyrdom of the terrorist groups with religious inclination in terms of pholosophic
  1. Tez No: 441501
  2. Yazar: MUSTAFA GÖRGÜN BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TOKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, radikalizm, cihad, şehadet, intihar saldırısı, Terror, radicalism, jihad, martyrdom, suicide attacks
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Hakikatin yalnızca belli zümreye ait olduğuna dair yapılan açıklamalar, şiddet ve terör eylemlerinin meşrulaştırılması için farklı gruplar tarafından kullanıldığı görülmektedir. Dini motifli terör örgütleri de bu eylemlerinin kabul görmesi için en çok“şehitlik”kavramını istismar etmektedirler. Bu kapsamda çalışmada, intihar saldırılarının, sosyolojik, dini ve ideolojik temelleri açıklanarak“şehitlik”anlayışının bu örgütlerce nasıl istismar edildiği analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada öncelikle terörizme kavramsal olarak yaklaşılmış, ardından bu kavramın uluslararası hukuktaki tanımlarına yer verilmiştir. Daha sonra terörizmin diğer suçlardan ayrılan özellikleri belirtilmiş ve terörizmin amaçlarının neler olduğu, hangi etmenlerin terörizme yol açtığı ve bunların sonucunda terörizmin doğurduğu sonuçlar, psikolojik, sosyo-kültürel, siyasal ve ekonomik yönden ele alınmıştır. Ardından dini motifli terörizm, köktencilik, radikalizm ve fundamentalizm kavramları açıklanmıştır. Bunlara istinaden radikalleşmeye neden olan laiklik-teokrasi, İslami modernizm ve muhafazakârlık, sekülerizm-köktencilik kavramlarının radikalleşmeye etkileri belirtilmiştir. Akabinde köktenci hareketlerin tarihsel gelişimi anlatılarak, el-Kaide ve benzeri terör örgütlerinin modern dönemde nasıl kurumsallaştığı ve Vehhabilik anlayışının dini motifli terörizme olan etkisi açıklanmıştır. İntihar eylemi gerçekleştiren kişilerin“cihad ve şehadet”kavramlarını istismar ederek, Kur'an-ı Kerim'in tarihi, siyasi, sosyal yönlerinin hiçbirini hesaba katmadan, yüzeysel bir okuma anlayışı ile subjektif anlayışlarını, mutlak doğru olarak ileri sürdükleri, Kur'an anlayışlarında ise, Selefi/Vehhabi yaklaşımın zahirci yaklaşımından önemli oranda etkilendikleri görülmüştür. Ayrıca intihar saldırıları sonucu dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Müslümanların, gerçekleşen bu bombalı saldırılar ile geçmişten gelen ibadet ve kişi hakları ile ilgili kazanımlarında kısıtlayıcı tedbirler gerçekleştirildiği ve bu saldırıların İslamafobiya'yı tetiklendiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been that truth is used by different groups to legitimize terror acts, violence and claims belonging to specific groups. Terror associations with religious inclination exploit mostly the term of martyrdom to make them accepted. For that, in this study how this group could exploit the understanding of martyrdom by using suicide attack within sociological religional and ideological meaning. In this study firstly terrorism was mentioned as a notion, then such sense the forensic definitions of it were given. Afterwards, these factors were identified accordingly; what different parts of terrorism from other crimes are, their purposes, which contributing causes open a road to terrorism and their result regarding psychological, political, sociological and economical sides. Afterwards this terrorism and fundamentalism were defined. Referring to terms effects of terms laicism-theocracy Islamic modernism and conservatism .Then how Al-Qaeda and other similar group cooperated by explaining historical development fundamentalist acts and effects of understanding of Wahhabism were covered. It is seen that by exploiting ' jihad and martyrdom ' the people mentioned assert this as an absolute true with superficial reading style without considering historical political social aspects of the Qur'an and in their Qur'an understanding they are pretty effected by Zahir approach of Salafi/Wahhabi.Besides as a result it is understood because suicide attacks the restrictive measures were taken on gains of worship and individual rights of Muslims living in various countries in the world and it triggered ' Islamaphobia'.