Anonim şirketlerde kurucuların hukuki sorumluluğu
Legal responsibilities of the founders of the incorporated company
  1. Tez No: 441500
  2. Yazar: MÜGE ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Kurucu, Hukuki Sorumluluk, Sorumluluk Davası, Anonim şirketin kuruluşu, Incorporated Company, Legal Responsibility, Liability Case, The Establishment of the Incorpareted Companies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Anonim şirketler, ticari şirketler arasında en çok tercih edilen, büyük şirketlerin kurulmasına da olanak sağlayan bu sebeple de hukuki anlamda detaylıca ele alınıp incelenmesi gereken şirket tiplerindendir. Çok ortaklı olmaya uygun yapısı, sermayesi ve faaliyetlerinin çapı gibi nedenlerle bu tür şirketlerde, diğer şirketlerden daha fazla sayıda çıkar çatışmalarının veya uyuşmazlıkların ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Anonim şirketlerin 6102 sayılı Ticaret Kanunu ile kurulmasının kolaylaştırılmasıyla, kurucuların hangi konularda nasıl sorumlu olacağı da hassasiyet kazanmıştır. Böylesine büyük bir önem taşıması sebebiyle anonim şirket kurucularının hukuki sorumluluğunun özel bir çalışma içerisinde ele alınması, bunun tüm boyutları ile ortaya konulması gerekmektedir. Anonim şirketlerin kuruluşu, Sorumluluk rejimleri, kurucuların sorumluluklarının nitelikleri, kurucuların sorumluluklarının tabi olduğu hukuki esaslar, sorumluluğun ibra ve fesih ile sona ermesi, sorumluluk davaları ve yargılama usulleri bu çalışma içinde ele alınmaya çalışılmış başlıca konulardır.
Özet (Çeviri)
Because of being the most prefered type and suitable for establishing larger and bigger companies; Joint Stock in one other name Incorporated companies are the typies of commercial companies which deserve to be judicaly examine in full details. Their suitability for multi partnership, capital availability and sphere of activity enable them to practice more discrepency and conflict of interest in comperation with the other typies of commercial companies. With inforcement of the, Turkish Commercial Code the responsibility (liability) of the cofounders of companies like Incorporated Companies became more sensitive then before. Because of their importance the responsibilities of cofounders of Incorporate Companies should be handeled in a more spacial way and saerched in larger dimesion. Formation and responsibility aria of the Incorporated Companies and liabilities of their cofounders, their nature, the judical rules of their responsibilities, termination of their responsibilities via relieve or abolishment, liability court case and proceedings are all the main subject of this work and are handeled very carefully.