Yerel markadan küresel markaya dönüşüm sürecinde tutundurma stratejileri ve şirket uygulamaları
The promotion of global brand transformation of local brand strategy and corporate practices
  1. Tez No: 441502
  2. Yazar: SALİH CENK BÖLÜKBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Yönetimi, Marka Stratejileri, Nöro Marketing, Brand, Brand Management, Brand Strategies, Nöro-Marketing, E-Business Comnications
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Küresel pazarlarda yerel markaların varolabilmesinin yolu tutundurma stratejilerinin etkin,verimli,çağdaş ve rasyonel kullanımı ile ilişkilidir.Küresel pazarda marka yönetimi pazarlama aktiviteleri içinde önemli yer tutar.Doğru zamanda,doğru yerde,doğru ürünü bulundururabilmenin şartı pazarlama iletişiminin önemli konularından olan tutundurma karmasının ne derece doğru kullanıldığının ve ne derece stratejilerinin doğru uygulandığının proaktif olarak daha önceden üst yönetimce doğru biçimde ortaya konulması ve planlanmasının yapılması,uygulanması ve denetlenmesi ile ilgilidir. Küresel marka olabilmenin ön koşulu marka yönetiminin çerçevesinin planlanmasına, uygulanmasına ve denetlenmesine bağlıdır. Markanın oluşturulması büyük önem arz eder.Küresel Pazarlara uygun sloganın,mesajın ve marka adının belirlenmesi daha sonrada marka kişiliği,kimliğinin oluşturulması hatta ürünün ambalajında markanın tutundurma stratejileri ile uyumu ile doğru orantılı olarak ambalajdaki reklamın bilgi verici,tanıtıcı ve ikna edici olması olmazsa olmaz koşulların başında gelmektedir.Bütün bu kriterler bir bütünün parçalarıdır.Bütünün diğer önemli parçaları halkla ilişkiler,kişisel satış gücü,satış geliştirme,reklam hatta marka yönetimi ile ilgili nöro marketing ve e- tutundurma faaliyetleri olarak ele alınmalıdır. Araştırmamızda tutundurma stratejileri kadar tüketicinin satın alma kararını etkileyen psikolojik faktörler(uyaranlar) ses,koku,görsel,işitme ve duygusal uyaranlar gibi NLP(Nöro Linguistic Programme) elemanlarıda bu satın alma kararında önemli yer tutar.Bu uyaranlar beyin kimyasına etki ederek vücutta bazı hormonal salgıları harekete geçirerek satın alma kararının beyinin analitik düşünmesi ile satın alma kararını aldıran lobta işlenmesi,analiz edilmesi,değerlendirilmesi ve alternatifler arasından en geçerli ,en rasyonel karar alınarak satın alma kararı verilir yada vazgeçilir yada karar ertelenir.Bu üç kararın dışında alınacak dördüncü karar bulunmamaktadır.Bilim dünyası önümüzdeki yıllarda hormonal salgıların ne gibi işlevleri olduğunu ve bunların satın alma kararı ile ne gibi bağlantıları olduğunu Tıp Bilimi ile İşletme Bilimi,Sosyoloji,Felsefe,Antropoloji,Psikoloji ve en önemlisi iktisadi kararları inceleyen İktisat Biliminin de incelenmesi ile tüm bilimlerin ortak çalışması ile çok önemli bazı sonuçlara ulaşılacaktır. Araştırmamızda amacım bu konuya dikkat çekmek ve bir kapı açmak ve en önemlisi e-tutundurma faaliyetlerinin de yerel markadan küresel markaya dönüşüm sürecinde olumlu katkılarını da ortaya koymak ve değerlendirilmelerin yapılmasına yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
E Tutundurma Summary of Phd thesis Strategies of Marketing communication during transformation phase of the local brand to global brand and corporate applications.Local brands existence within global markets is achieved by applying strategies of marketing comminication efficiently , contemporarily and rationaly. Within the global markets brand management is very important part of marketing. İn order to achieve the right product availability at the right time , at the right place is one topic of marketing communications (Marketing comminication mix) must be proactively planned , applied and audited correctly by upper management. Prerequisite of to be global brand is setting a framework for brand management which will include planning , application and audit phases. Setting up the brand name is very important. Other important sine qua non canons are slogans appropriate to different markets, Brand personality , even information on the package must be in accordance with marketing comminication strategy, conclusive , advertiser.All this canons are parts of a whole . Other parts of the whole are public relations , sales force , sales territory , advertising , even neuro marketing related to brand management and e-marketing comminication applications. NLP (Neuro Linguistic Programme) as much as marketing comminication strategies are considered in our paper. NLP's are important during decision making phase of buying such as senses , psychological stimuluses. This stimuluses affect brain chemistry which will in turn order to secrete different hormones. Brain will decide in three different options for buying . To buy , to discard , to postpone. There is not a fourth option. Science World will shed light on buying decisions stimulated by hormons. Which is a multidisciplinary subject. Purpose of our work is to draw attention to this multidisciplinary subject and most important of all, emphasize the importance of e –marketing comminication applications during transformation of local brands into global brands.