Karay (Karaim) Türkleri tarihi (İlk dönemlerinden yirminci yüzyıla)
The history of Karaim Turks (From beginning to twentieth century)
  1. Tez No: 441576
  2. Yazar: BÜLENT KUCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Musevilik, Karai Mezhebi, Hazarlar, Karay Türkleri, Judaism, Karaism, Khazars, Karai Turks
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, protest bir Musevi Mezhebi olarak ortaya çıkan ve Hazar Türkleri arasında da yayılan Karay Türklerini incelemektedir. Daha özelde ise VIII. yüzyılın ortalarında Museviliği ve Karai Mezhebini benimseyen Hazar Türklerini tarihsel bir bağlama yerleştirmeye çalışıyor. Bu çalışmada öncelikli olarak Museviliğe dair tarihsel bir arka plan oluşturulmakta ve Karai Mezhebinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan şartlar yine bu tarihsel bağlam içinde değerlendirilmektedir. Ancak bu çalışmanın omurgasını Karay Türkleri oluşturmaktadır. Tarihsel gelişimi içinde Türklerin bu dine nasıl ve neden geçtikleri üzerine mevcut literatür üzerinden bir tartışma yürütülüyor. Bunlarla birlikte bu çalışma ayrıca hem Museviliğin Türkler üzerindeki etkisi hem de Karay Türklerinin bu mezhebe katkılarını irdeleniyor. Daha özelde ise Kırım, Doğu Avrupa ve İstanbul'da yaşan Karay cemaatlerine dair tarihsel, dini ve toplumsal bilgiler veriliyor. Bu çalışma geniş bir tarihsel zaman içinde birincil kaynaklar ve araştırma eserlerini temel alarak Karay Türklerinin ortak özelliklerini genel bir çerçeveye oturtmaya gayret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Karai Judaism that emerged as a protest Jewish sect and spread also in Khazar Turks. It focuses more particularly on the historical conceptualization of Khazar Turks who converted into Judaism and Karaism. This study primarily tries to create a historical background about Judaism and then understand the historical reasons why Karaism was born in the first place. On the other hand, Karay Turks constitutes the backbone of this study. In its historical process, this study offers an academic debate on why and how Khazar Turks converted into this sect through available secondary sources. Together with the mentioned above, this study also scrutinizes both the effects of Judaism on Turks and the contributions of Turks into Karaism. More particularly it gives historical, religious and social knowledge about Crimea, East Europe and Istanbul Karai communities. This study's main goal is to place Karay Turks into a general framework within a broad historical period based on primary sources and secondary literature.