Midilli'nin fethi ve Osmanlı hakimiyetinin kurulması
The conquest of Mytillini and the foundation of Ottoman dominance
- Tez No: 441582
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Midilli Adası, Gattilusio Ailesi, Fatih Sultan Mehmet, Ceneviz, Mytilene Island, The Family of Gattelusio, Mehmet The Conqueror, Genoese
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tez çalışmamızda, Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli bir politikasını oluşturan Ege Denizi ve Adalar üzerinde hakimiyet kurma mücadelesinin Midilli Adası'ndaki icrası açıklanmaya çalışılmıştır. Adanın, hemen hemen her dönemde denizcilik ve ticaret ile uğraşan devletlerin egemenliği altına alınmaya çalışıldığı görülmektedir. Ceneviz hakimiyetine kadar Midilli Adası Bizans egemenliği altındadır. Francesco Gattilusio'nun Bizans imparatoru V. Ioannes'e tahta çıkmasında yardım etmesi sonucu -yardımlarının karşılığı olarak- hem V. Ioannes'in kız kardeşi eş olarak verilmiş hem de onun çeyizi olarak da Midilli Adası verilmiştir.Bu tarihten sonra ada; 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethine kadar yaklaşık yüz yıl boyunca Ceneviz'in egemenliği altında kalmıştır. Midilli Adası'nın Ege Denizi'nde bulunduğu konum, Anadolu yarımadası'nın tam çıkışında oluşu ve ticaret yollarının üzerinde olması gibi sebepler adayı oldukça değerli bir konuma taşır. Böylece ada askeri ve ticari açılardan ait olduğu devlete büyük avantajlar sağlamaktadır. Aynı zamanda Midilli Adası'nda yetişen zeytinyağı Osmanlı Devleti için son derece önemlidir. Çünkü adada üretilen zeytinyağının neredeyse tamamı İstanbul'a gönderilmektedir. Ayrıca adada yetiştirilen üzüm, incir ve üretimi yapılan beyaz peynir de seyyahlar tarafından övülmüştür. Adada gerçekleştirilen balıkçılık ve tuz üretimi de yine son derece önemlidir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde Midilli ve çoğu adanın beyleri Fatih'i görmeye gidip bağlılıklarını bildirseler de; Midilli'deki Gattilusio ailesinin yöneticileri, Papalık donanmasıyla ittifaklar yaparak Fatih'e karşı durmuşlar ve ödemeleri gereken vergiyi de ödememişlerdir. Bu gibi nedenler Fatih Sultan Mehmet için, Midilli Adası'nı fethetmek için son derece yeterli sebeplerdir. Bunun üzerine Mahmut Paşa komutasındaki 200 kişilik donanma ve Fatih Sultan Mehmet yönetimindeki kara ordusu ile Midilli Adası 16 Eylül 1462 tarihinde Osmanlı Devleti topraklarına dahil edilmiştir ve bu tarihten sonra Osmanlı Devleti kendi idari, sosyal ve ekonomik sistemini Midilli Adası'nda uygulamaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In our thesis study, execution on the Mytilene Island of the campaign of establishing domination on Aegean Sea and Islands which was an important policy of Fatih Sultan Mehmet era is being tried to explain. It can be seen that the Island is being tried to taken under domination by all states which are laboring with maritime and maritime commerce. Untill Genoise domination, Mytilene Island was under Byzantium domination. As for result of Fencesco Gattelusio's help to Byzantium emperor V. Ioannes about succeeding the throne, as in return of help, sister of V. Ioannes given as wife and Mytilene Island is being given as her dowery. After this date the island stayed under Genoise govern for about a hundred years untill its being conquered by Fatih Sultan Mehmet. The location of Mytilene Island on Aegean Sea carries great importance as for the reasons like it's location on the exit of Anatolia and on trade routes. Thereby island provides great advantages to the state that owns it in terms of military and mercantile. In the same time olive oil that is produced on the island is extremely important for Ottoman Empire. Because nearly all of the olive oil that is produced on the island is being sent to Istanbul. Also island-grown grapes and figs and feta cheese that produced on island is being praised by itinerants. Fishing and salt production on the island is also important. Even though governors of Mytilene and most of the other islands came to see Fatih and declared their loyalty after he conquered Istanbul; chiefs of Gattilusio family at Mytilene take a stand against Fatih making alliances with Papal States Navy and hadn't paid the tax that they are bounded to pay. The reasons alike are enough for Fatih to conquer Mytilene Island. Thereupon Mytilene Island is being added to Ottoman Empire Lands with a 200 troops of navy under command of Mahmut Paşa and land army under command of Fatih Sultan Mehmet and after this date Ottoman Empire started to apply its own administrative, social and economic system on Mytilene Island.