Bizans kaynaklarına göre Ankara Savaşı
Battle of Ankara according to Byzantine sources
- Tez No: 441581
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ankara Savaşı, Yıldırım Bayezid, Timur, Bizans İmparatorluğu, Battle of Ankara, Bayezid I, Timur, Byzantine Empire
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bizans Kaynaklarına Göre Ankara Savaşı başlıklı tezimizde tarihteki en meşhur savaşlardan birisi olan Ankara Savaşı'nı incelemeye çalıştık. Dönem ile ilgili Khalkokondyles'in Türklerin Tarihi kitabının üçüncü cildini, Dukas Kroniği'nin ilgili ilgili kısmlarını, Selanik Başpiskoposu Symeon'un tarihi nutkunu ve Yıldırım Bayezid dönemine tarihlenen Grekçe Anonim Metin'i dönemin diğer kaynaklarıyla karşılaştırmalı olarak ele aldık. Timur ile Bayezid'i karşı karşıya getiren bu savaş Türk tarihi açısından oldukça önemli sonuçlar doğurmuştu. Ağır bir mağlubiyet alan Osmanlılar'ın siyasi birliği bozulmuş, Anadolu beylikleri tekrar canlanmış ve Osmanlı hanedanı içinde taht kavgaları başlamıştı. Ankara Savaşı yok olmanın eşiğine gelen Bizans İmparatorluğu'nun bir süre daha ayakta kalmasına vesile olmuştur. Bizans kaynakları, İmparatorluğu uçurumun kenarından alan Timur'a ve onun Ankara Savaşı'ndaki zaferine bir kurtarıcı olarak bakmaktan ziyade bu yaşananları Aziz Meryem'in koruyuculuğu ve Tanrının inayeti olarak görmektedirler.
Özet (Çeviri)
This thesis, entitled Battle of Ankara according to Byzantine Sources, aims to examine the Battle of Ankara. It compares certain records such as the third volume of History of Turks by Chalkokondyles, related parts of the Chronicle of Dukas, Historical Sermon of Archbishop Symeon of Thessaloniki, and the Anonymous Greek Record dated to Bayezid I's reign with other available contemporary accounts. This battle caused quite important results for Turkic history in that pit Timur against Bayezid I. Ottoman political unity collapsed with a heavy defeat, Anatolian Principalities reestablished, and struggle for the throne accrued in Ottoman dynasty. Battle of Ankara provided Byzantine Empire, almost erasing the scene of history, to survive for a while. Byzantine records evaluate Timur himself and his victory in the Battle of Ankara as the saver of Empire they rather prefer to see the protection of Virgin Mary and the help of God.