Üsküdar üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerde sınav öncesi depresyon ve anksiyete düzeylerinin incelenmesi
Researching the depression and anxiety disorders of the students that educate in university of Üsküdar before the exams
- Tez No: 441608
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİA ASLIHAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, Üniversite, öğrenci, depresyon, The Anxiety of Exam, University, Student, Depression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Üniversite öğrencileri akademik hayatları boyunca sınav dönemlerinde kaygı yaşayabilmektedir. Bu kaygı durumu farklı değişkenlere göre farklılaşabilmektedir. Sınav kaygısının sürekliliğinin depresyona varan sonuçları olabilmektedir. Bu araştırma Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinin sınav öncesi kaygı ve depresyon düzeylerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda Üsküdar Üniversitesi öğrencileri arasından seçilen 202 öğrenciye anket uygulanarak anket sonuçları SPSS 22 programında değerlendirilmiştir. Öğrencilerin depresyon ve kaygı düzeyleri ile sosyodemografik değişkenler arasında anlamlı farklılaşmalar tespit edilmiştir. Depresyon ile durumluk sürekli, kaygı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The students of university may experience the anxiety in the term of exams for the life of academy. The state of anxiety can be changed according to the variety of factors. The continuity of the anxiety of exam can be caused the result of depression. In this examination, the aim is to determine the level of anxiety of the students of Üsküdar University in the term of before the exams. In this scope, the surveys had been implemented to 202 students which have been chosen from the students of Üsküdar University and the results had been evaluated in the program of SPSS 22. The meaningful relations had been detected between the levels of anxiety and depression of the students and the sociodemographic variables. A positive directional and meaningful relation between a-state and a-trait anxiety had been determined.